Franjevci trećoredci glagoljaši

Zlatomisničko slavlje i blagoslov obnovljenog samostana u Portu

 

Samostan sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku bio je 28. lipnja 2021. mjesto dvostrukoga  slavlja. Najprije  su fra Josip Vrdoljak i fra Mirko Gregov u zajedništvu s braćom iz Provincije proslavili 50. obljetnicu svećeničkog  ređenja, a zatim je krčki biskup Ivica Petanjak  blagoslovio obnovljeni samostan koji je temeljito obnavljan od studenoga  2019. do ožujka 2021.

Euharistijskom slavlju u samostanskoj crkvi predsjedao je provincijal fra Ivo Martinović, a koncelebrirali su zlatomisnici fra Josip i fra Mirko, osamnaestorica redovnika iz Provincije te omišaljski župnik i dekan Anton Bozanić, dobrinjski župnik Dinko Justinić i župnik u Rasopasnu Milivoj Guszak.

Provincijal je u uvodu podsjetio i na drugu braću Provincije koja ovih dana slave obljetnice svećeničkog ređenja i redovničkog zavjetovanja te je sve pozvao da u euharistiji zahvale Bogu „za sve što je učinio u životu Crkve, tolikih ljudi i naše zajednice“. Polazeći od evanđeoskog odlomka tog dana o zahtjevima apostolskog zvanja (Mt 8,18-22), u homiliji je istaknuo da Kristovi navjestitelji i svjedoci prihvaćaju da im životne prilike ne budu mirne i sigurne. Usmjereni na budućnost, rekao je, oni su svjesni da ne mogu ostati navezani na prošlost. Iznoseći za uzor sv. Ireneja, biskupa i mučenika, čiji se spomendan slavio tog dana, pitao je „koliko mi, svećenici, danas branimo nauk Crkve“.

U prigodnom govoru u obredu blagoslova provincijal je podsjetio da braća franjevci trećoredci žive i djeluju u samostanu u Portu više od 540 godina te je u obliku molitve među ostalim rekao: “Gospodine, želimo da svojom ljubavlju blagosloviš ovaj obnovljeni samostan, sve njegove sadašnje i buduće fratre, stanovnike i goste, a posebno sve radnike tvrtke AB gradnja i ostale radnike koji su obnavljali ovo zdanje zarađujući kruh za svoj život i život svojih obitelji. (…) Znamo da nije dovoljno imati obnovljeni samostan. Zato molimo da svoj našoj braći obnoviš srce i udijeliš smisao života i rada te radost služenja tebi, ljudima i ovom svijetu!“

U obredu blagoslova uz biskupa i provincijala sudjelovali su provincijski vikar i ekonom fra Branko Lovrić, nadzornik radova dipl. ing. građ. Radomir Popović, načelnik Općine Malinska ‒ Dubašnica Robert Anton Kraljić, dekan Anton Bozanić, biskupov osobni tajnik Josip Karabaić, braća redovnici, svećenici Krčke biskupije te milosrdne sestre sv. Križa iz susjednog samostana u Portu.

Na svečanom objedu u samostanskoj blagovaonici provincijal fra Ivo Martinović je još jedanput čestitao zlatomisnicima ističući da je 50. obljetnica svećeničkog ređenja istinska prigoda da Gospodinu zahvale za sve milosti koje su primili u svom životu i djelovanju te  je poželio da svoje služenje nastave i u sadašnjoj životnoj dobi. U nastavku je posebno zahvalio provincijskom ekonomu fra Branku Lovriću za njegov rad, brigu i zalaganje tijekom radova na obnovi samostana te fra Josi Živkoviću, provincijskom knjižničaru, koji je s podmlatkom Provincije surađivao u premještanju inventara samostana i samostanskog muzeja i u postavljanju knjiga u novi prostor samostanske knjižnice. Dekan Anton Bozanić zahvalio je dosadašnjem gvardijanu samostana u Portu fra Josipu Vrdoljaku za zajedništvo i suradnju sa svećenicima Krčke biskupije tijekom osmogodišnje gvardijanske službe. Nazočnima se obratio i načelnik Općine Malinska ‒ Dubašnica Robert Anton Kraljić zahvaljujući fra Josipu  za suradnju tijekom prošlih osam godina. Biskup Ivica Petanjak je istaknuo kako blagoslov obnovljenog samostana znači da „ovaj samostan ima budućnost“, da će ostati mjesto molitve i susreta. Samostani i prisutnost redovnika i redovnica imaju svoje značenje u životu Crkve. Samostan je, rekao je, po svoj naravi „duhovna oaza“. Na kraju je svima za sudjelovanje u slavlju, čestitke i upućene riječi zahvalio zlatomisnik fra Mirko.

Zlatomisnici fra Josip i fra Mirko su dan ranije svoj svećenički jubilej proslavili s vjernicima, rodbinom i prijateljima u mjestima svoga sadašnjeg prebivanja i djelovanja ‒ u Portu, odnosno Ogulinu.

fra Zvonimir Brusač