Franjevci trećoredci glagoljaši

Zlatomisničko slavlje fra Mirka Gregova

 

Fra Mirko Gregov je u nedjelju, 27. lipnja 2021., na otvorenom prostoru kraj kapele Krista Kralja u Ogulinu svečanom euharistijom proslavio 50. obljetnicu svećeničkog ređenja i službe. Koncelebrirali su provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu fra Petar Grubišić, odgojitelj bogoslova fra Marko Neretljak, dekan Ogulinskog dekanata Željko Blagus, župnik Župe sv. Križa u Ogulinu Nikola Prša i don Ante Luketić iz Udbine. Sudjelovalo je više od stotinu vjernika: fra Mirkova rodbina, vjernici iz Ogulina, članovi bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda u Ogulinu te skupina vjernika iz župe sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu i iz Gračana (Zagreb), mjesta u kojima je fra Mirko djelovao u prvim godinama svećeništva.  U slavlju je sudjelovao i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Polazeći od liturgijskih čitanja te nedjelje, provincijal je u homiliji među ostalim pozvao nazočne na razmišljanje o dostojanstvu i vrijednosti ljudskog života. Posebna je svećenikova zadaća, rekao je, štititi i promicati dostojanstvo i život svake osobe te biti u službi vječnoga života čovjeka s Bogom. Ističući vjeru kao polazište i temelj svakog kršćanskog poziva, pozvao je nazočne na zahvalu Bogu za 50 godina fra Mirkovog svećeničkog služenja, koje se ostvarivalo u različitim sredinama, u raznim pastoralnim situacijama i zadaćama, u susretu s vjernicima i ljudima svih dobi.

Na kraju svete mise vjernici su uz prigodne darove čestitali fra Mirku, a on je zahvalio svim sudionicima slavlja, vjernicima koji dolaze na bogoslužje i molitvu u kapelu Krista Kralja te, prisjećajući se mjestâ u kojima je djelovao, zahvalio je svima s kojima je dolazio u susret i surađivao. Nakon euharistije bio je susret za sve sudionike uz prigodnu zajedničku okrjepu.

Fra Mirko Gregov je rođen 21. ožujka 1946. u Preku. Prve je redovničke zavjete položio 1963., a svečane, doživotne 1971. Za svećenika ga je u Zagrebu 1971. zaredio nadbiskup Franjo Kuharić. Bio je župni vikar u Župi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu (1973. ‒ 1982.) te dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Gelsenkirchenu u Njemačkoj (1982. ‒ 1994.). Poslije nekoliko godina u Hrvatskoj više je godina djelovao kao svećenik u biskupijama Augsburg i Regensburg u Njemačkoj. Posljednjih je godina prebivao i djelovao u nekoliko samostana i kuća naše Provincije. Na Provincijskoj kongregaciji ove godine izabran je za novu službu u Zaglavu na Dugom otoku.

fra Zvonimir Brusač