Franjevci trećoredci glagoljaši

Zlatomisničko slavlje fra Josipa Vrdoljaka

 Fra Josip Vrdoljak (Marijanov), gvardijan samostana sv. Marije Magdalene u Portu na Krku,  proslavio je 50. obljetnicu svećeničkog ređenja u nedjelju, 27. lipnja 2021., na platou ispred samostanske crkve u Portu. Euharistijskim slavljem predsjedao je zlatomisnik, a koncelebrirali su provincijal fra Ivo Martinović, gvardijan susjednog samostana na Glavotoku fra Anto Garić,  fra Bernard Rubinić, fra Milan Šokčević, fra Marijan Jelušić s Pehlina (Rijeka) i odgojitelj bogoslova  fra Marko Neretljak. Prigodnu homiliju održao je fra Josipov rođak don Vladimir Smoljo. U slavlju su sudjelovali  fra Josipova rodbina, prijatelji te vjernici iz Porta i župa u kojima je fra Josip djelovao.

Svečana euharistija počela je ulaznom procesijom, a zatim je fra Josip pozdravio provincijala fra Ivu i propovjednika don Vladimira, braću svećenike, rodbinu i sve okupljene. Don Vladimir je u homiliji usporedio fra Josipa s Jairom iz evanđeoskog odlomka te nedjelje, istaknuvši kako fra Josip, poput Jaira, nikad nije gubio vjeru u teškim trenutcima. Istaknuo je također kako je fra Josipa oduvijek krasila nesebičnost. Velika kilometarska udaljenost za njega nikada nije bila problem. Uvijek je bio uz svoju obitelj, i u radosti i u žalosti. Zatim je podsjetio na njegove službe i pastoralno djelovanje u Zadru, Njemačkoj, Rijeci – na Pehlinu, Belišću i Splitu. Zahvalivši fra Josipu na njegovom svećeničkom djelovanju i zalaganju, poželio mu je blagoslov u novim službama u Splitu te sve okupljene pozvao da mole za fra Josipa i njegov daljnji svećenički rad.

Nakon popričesne molitve provincijal je zahvalio fra Josipu za vjernu i dugogodišnju svećeničku službu. Riječi zahvale uputili su i vjernici iz župa u kojima je fra Josip djelovao, a na kraju se nazočnima obratio i sam slavljenik zahvaljujući svima koji su sudjelovali u pripremi slavlja, braći redovnicima  te časnim sestrama iz Družbe milosrdnih sestara svetoga Križa.

Fra Josip Vrdoljak Marijanov je rođen 24. svibnja 1942. u brojnoj katoličkoj obitelji u Žabljaku kraj Livna. Poslije osnovne škole u rodnom kraju pohađao je klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Zadru, a teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Prve je redovničke zavjete položio 1962., a svečane, doživotne 1967. Za svećenika ga je u Zagrebu 1971. zaredio nadbiskup Franjo Kuharić. Na početku svećeničke službe bio je pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, a zatim tijekom deset godina župni vikar u Župi sv. Ivana Krstitelja u Zadru. Od 1982. do 1989. bio je voditelj Hrvatske katoličke misije Mülheim – Oberhausen u Njemačkoj. Od 1989. do 1993. bio je učitelj redovničkih novaka. Godine 1993. imenovan je prvim župnikom novoosnovane župe na Pehlinu (Rijeka) i tu službu obnašao do 2001. g. (te ponovno od 2009. do 2013.). Zatim je bio gvardijan i župnik u Belišću (2001. – 2005.) te samostanski i župni vikar u Splitu (2005. – 2009.). Posljednjih osam godina bio je gvardijan samostana u Portu.

Patrik Mežnarić ‒ fra Zvonimir Brusač