Franjevci trećoredci glagoljaši

Završeni radovi na obnovi Samostana sv. Marije Magdalene u Portu

 

Provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović je u četvrtak, 4. ožujka 2021., u ime investitora preuzeo od izvođača, AB gradnje d. o. o. iz Karlovca, ključeve Samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku, čime su i službeno završeni građevinsko-obrtnički radovi na obnovi i rekonstrukciji ovog drevnog samostana iz XV. stoljeća.

Primopredaja je obavljena nakon što je Komisija za tehnički pregled građevine pod predsjedanjem Jelke Milenković 18. veljače 2021. dala uporabnu dozvolu, koja je postala pravomoćnom 2. ožujka 2021. godine.

Radovi na obnovi počeli su odmah nakon dobivanja građevinske dozvole 5. studenog 2019. i proteka zakonskog vremena za pravomoćnost. Poslije nešto više od godinu dana, i u uvjetima pandemije nove koronavirusne bolesti, dovršeno je uređivanje tog drevnog samostana u Portu blizu Malinske. U prigodi obnove samostan je također priključen na javni vodovod i kanalizaciju. Cjelokupna obnova ostvarena je vlastitim sredstvima samostana i Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, uz neznatnu pomoć Ministarstva kulture.

Radove je izvela tvrtka AB gradnja d. o. o. za građenje i inženjering iz Karlovca, nacrte za rekonstrukciju i obnovu samostana izradio je mr. Alan Braun s Katedre za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a sve je izvedeno pod budnim i stručnim  nadzorom ing. Radomira Popovića.

Poslije temeljite obnove samostanske crkve sv. Marije Magdalene u Portu prije nekoliko godina i sadašnjeg uređenja samostana i okoliša, dobio se jedan pravi mali biser baštine i kulture, koji će, kad se ponovno postavi samostanska muzejska zbirka te urede toš i lapidarij, zasjati u punom sjaju.