Franjevci trećoredci glagoljaši

Uskrsni koncert zbora “Ivan Filipović” u crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu

 

Komorni zbor „Ivan Filipović“ iz Zagreba održao je na kraju Uskrsne osmine, na Bijelu nedjelju, 16. travnja 2023. uskrsni koncert u zagrebačkoj kasnobaroknoj crkvi sv. Franje Ksaverskoga u okviru proslave 25. obljetnice Zbora i prigodom jubileja „100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu“. Nastup zbora bio je ujedno posljednji koncert u ciklusu koncerata „Uskrs u Zagrebu 9. – 16. 4. 2023.“,  programu Turističke zajednice grada Zagreba.

Održan je pod vodstvom Gorana Jerkovića, dirigenta i umjetničkog ravnatelja zbora, uz orguljsku pratnju Milana Hibšera i sudjelovanje Petre Domšić, solistice na oboi.

Članica zbora Klaudija Bulić je u uvodnoj riječi, izražavajući želju izvođača da pjesmom čestitaju svetkovinu Uskrsa, između ostalog, rekla: „Večeras naš Zbor nastavlja zadatak koji je započeo prije dvadeset i pet godina: glazbom obogatiti vaša srca, glazbom nahraniti vašu dušu“. Izvedene su tradicionalne hrvatske uskrsne popijevke Gospodin slavno uskrsnu, Pjevaj hvale, Magdaleno i Kraljice neba, raduj se u svečanim obradama za zbor i orgulje, misa Ch. Gounoda (Messe Breve in C, No. 7), Ave Maria (J. S. Bach/Ch. Gounod), koral Zion hört di Wächter singen iz kantate J. S. Bacha „Wachet auf, ruft uns die Stimme“, poznati koral Jesus bleibet meine Freude iz Bachove kantate „Herz und Mund und Tat und Leben“, skladba Panis angelicus C. Francka te himan All Creatures of Our God and King, koji je uglazbio živući američki skladatelj J. Wachner.

Pri kraju koncerta gvardijan Samostana sv. Franje Ksaverskog fra Zvonimir Brusač zaželio je svima nazočnima blagoslovljene uskrsne blagdane, čestitao Zboru srebrni jubilej te zahvalio Turističkoj zajednici i vodstvu Zbora što su crkvu sv. Franje Ksaverskoga, obnovljenu poslije potresa, uključili u ciklus koncerata „Uskrs u Zagrebu“. Posebno je zatim zahvalio dirigentu Goranu Jerkoviću, članovima zbora i umjetnicima u instrumentalnoj pratnji „što su na svoj glazbeni, umjetnički način, vrsnim pjevanjem i interpretacijom sakralne glazbene baštine uzveličali svetkovinu Uskrsa i prenijeli poruku o novome, vječnom životu kojemu je temelj Isusovo uskrsnuće“ te što su slaveći svoj jubilej „pridonijeli i proslavi jubileja jednostoljetne prisutnosti i djelovanja franjevaca trećoredaca na Svetom Ksaveru u Zagrebu“.

Zahvalio je i publici koja je ispunila ksaversku crkvu i s oduševljenjem pozdravila izvrstan i nadahnut nastup zbora i glazbenih umjetnika koji su ga pratili.

Komorni zbor „Ivan Filipović“, kako stoji u programu koncerta, „visoko je cijenjeni hrvatski zbor“ koji „broji 30-ak članova iz različitih okruženja i iz cijele Hrvatske“. „Posvećen savršenstvu, što je njegov zaštitni znak, izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe“. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s različitim orkestrima. Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta osvojio je niz najviših odličja. Kvaliteta Zbora prepoznata je i izvan Hrvatske – ostvarenim uspješnim turnejama u nizu zemalja u Europi i na drugim kontinentima.  (Z. B.)