Franjevci trećoredci glagoljaši

U Belišću predstavljena knjiga fra Bernarda Rubinića “Svjedok Radosne vijesti”

Knjiga Svjedok Radosne vijesti, autora fra Bernarda Rubinića, franjevca trećoredca, predstavljena je u četvrtak 11. siječnja 2024. u punoj Dvorani blaženog Alojzija Stepinca u župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću. Predstavljanje je inicirao i organizirao župnik fra Marko Neretljak uz podršku svoje redovničke zajednice Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sa sjedištem u Zagrebu, koja je ujedno i nakladnik ove vrijedne monografije.

Predstavljanje je započelo svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, uz koncelebraciju fra Ive Martinovića, provincijala Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, fra Marka Neretljaka, župnika Župe sv. Josipa Radnika u Belišću, fra Bernarda Rubinića, fra Zvonimira Brusača, gvardijana Samostana svetog Franje Ksaverskog u Zagrebu i tajnika Provincije, preč. Zvonka Mraka, župnika Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu i dekana Valpovačkog dekanata, fra Andrije Štajduhara i vlč. Zvonimira Badurine Dudića, župnika Župe sv. Kuzme i Damjana u Poljicama na Krku. Đakonirao je fra Tomislav Sabađija, đakon na praksi u Belišću.

Tumačeći tekst navještenog evanđeoskog ulomka, mons. Hranić istaknuo je kako je fra Bernard Rubinić, u svojem šezdesetogodišnjem svećeničkom i fratarskom djelovanju imao potrebu zapisati svoje unutarnje iskustvo i ispovjediti vjeru u Raspetoga i Uskrsloga Krista. Poput svetog Franje i fra Bernard je „zahvaćen Isusom, razasuo njegovo svjetlo po svemu Belišću.“

Poslije euharistijskoga slavlja uslijedilo je predstavljanje knjige, koje je moderirala prof. Marija Jelkić. Na početku predstavljanja knjige, a nakon uvodnog pozdrava svima prisutnima, fra Ivo Martinović, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, govorio je o stilu života fra Bernarda koji je bio „potpuno otvoren Bogu“. Njegova je ljubav bila izrečena u duhovnom smislu, kroz bogato pastoralno djelovanje, ali je jednako važna bila i njegova zauzetost oko gradnje crkve u kojoj će se slaviti Boga.

Potom se prisutnima obratio gradonačelnik Grada Belišća gospodin Dinko Burić koji je naglasio da je fra Bernard „bio kamen spoticanja, ali i pravi pastir svoga stada.“ Treba podsjetiti kako je fra Bernardu još 1. svibnja 1999. godine, u povodu Dana Grada Belišća, uručeno visoko priznanje Počasnog građanina Grada Belišća.

Vjernicima se obratio i nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić i istaknuo važnost fra Bernardovih autobiografskih zapisa i svjedočanstava iz kojih možemo zaključiti da je uspio „promijeniti lice Belišća.“ Dalje govori kako su „njegova subraća nastavila s ozbiljnim pastoralnim radom, tako da je Belišće danas po mnogočemu poželjna kršćanska sredina.“ Fra Bernard je bio nošen Duhom tako da je iz njega zračila radost evangelizacije.

Jedan od recenzenata knjige je i vlč. Zvonimir Badurina Dudić, župnik Župe sv. Kuzme i Damjana u Poljicama na Krku. On se osvrnuo na pojedina poglavlja knjige dodavši kako je fra Bernard u svom pastoralnom djelovanju najiskrenije „svjedočio radost i ljepotu života.“

O doprinosu pisanja spomenute knjige govorio je i fra Zvonimir Brusač, gvardijan Samostana sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu i tajnik Provincije. Naime, on je u vrijeme fra Bernardova djelovanja u Belišću (1966. – 1974.) živio svoje djetinjstvo i prvo mladenaštvo. Fra Zvonimir je istaknuo kako su „fra Bernard i župa zajedno rasli“, te zaključio kako su autentičnost i pastirska skrb koju je živio fra Bernard uvelike utjecali na njegov duhovni poziv.

Na kraju se prisutnima obratio i autor fra Bernard Rubinić zahvalivši svima na dolasku i podršci. Imao je potrebu cijelog svog života obraćati se i ići „izgubljenim ovcama“ i živjeti „misionarski pastoral“, o kojemu govori papa Franjo u apostolskoj pobudnici Radost evanđelja. Djelujući u sedam župa, od toga četvrt stoljeća brinući o iseljenim Hrvatima u Njemačkoj, fra Bernard svjedoči o istinskom zanosu svećeničkog i redovničkog služenja. Pažnju brojnog slušateljstva uspio je zaokupiti govoreći i iznoseći autobiografske zabilješke i brojne anegdote.

Po završetku susreta zainteresirani su vjernici mogli kupiti fra Bernardovu knjigu koju je on sam s radošću potpisivao, a zatim nastaviti druženje uz prigodan domjenak.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)