Franjevci trećoredci glagoljaši

U Belišću održano predavanje o najstarijim tiskanim glagoljskim izdanjima u Hrvatskoj

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću u četvrtak 9. studenoga održano je predavanje: KNJIGA U CRKVI I CRKVA U KNJIZI: O prvim tiskanim izdanjima u Hrvatskoj. Predavanje je povodom Mjeseca hrvatske knjige organizirao Samostan sv. Josipa Radnika franjevaca trećoredaca glagoljaša i Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda u Belišću, a održala ga je doktorandica Matea Sesar, asistentica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na predavanju je bila nazočna i doc. dr. sc. Silvija Ćurak, voditeljica Odsjeka, kao i predstavnica Grada Belišća gđa Ljerka Vučković.

Sve prisutne na početku je, u ime organizatora, pozdravio fra Mirko Mišković, župni i samostanski vikar u Belišću te duhovni asistent belišćanskoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda. Potom je uslijedilo predavanje u kojemu je Matea Sesar predstavila okupljenima najstarija tiskana izdanja u Hrvatskoj. S obzirom da se predavanje održavalo u župi koju vode franjevci trećoredci glagoljaši, naglasak je u predavanju bio na tiskanim glagoljskim izdanjima. Nakon kratkoga uvoda o povijesti svjetskoga i europskoga tiskarstva, gđica Sesar progovorila je najprije o hrvatskoglagoljskim inkunabulama, ističući dakako našu prvu tiskanu knjigu Misal po zakonu Rimskoga dvora, tiskanu 1483. godine, knjigu kojom su Hrvati ušli u svijet „crnoga umijeća“, odnosno tiskarstva. Pošto je predstavila i ostale četiri sačuvane inkunabule, prikazala je povijest i izdanja dviju domaćih glagoljskih tiskara, Senjske glagoljske tiskare i Riječke glagoljske tiskare. Govoreći o tiskarstvu na našemu prostoru, gđica Sesar progovorila je i o dvama važnim imenima našega glagoljskoga tiskarstva: senjskome kanoniku Blažu Baromiću, osnivaču Senjske glagoljske tiskare i biskupu Šimunu Kožičiću Benji, osnivaču Riječke glagoljske tiskare. Uputila je prisutne u niz zanimljivih podataka o pronalascima pojedinih naših tiskanih knjiga iz ovoga najstarijega razdoblja te im predočila sadržaje nekih njihovih tekstova.

Na koncu ovoga zanimljivoga i poučnoga predavanja predavačici je zahvalio g. Šimo Šarčević, ministar Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda u Belišću, a potom je uslijedila okrjepa i druženje svih prisutnih.

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda u Belišću, u suradnji sa Samostanom sv. Josipa Radnika, ima u planu tijekom ove pastoralne godine organizirati više predavanja koja bi se bavila temom doprinosa Katoličke crkve i, posebno, franjevačke obitelji u izgradnji kulture hrvatskoga naroda i tako ovu tematiku predstaviti široj zajednici.

 

(tekst: Mirko Mišković; foto: Krešimir Šarčević)