Franjevci trećoredci glagoljaši

Svetkovina sv. Marije Magdalene u samostanu u Portu

 

U četvrtak, 22. srpnja, svečano je proslavljena svetkovina sv. Marije Magdalene, zaštitnice našega samostana u Portu na otoku Krku. Euharistijsko slavlje prevodio je fra Marko Neretljak, novi gvardijan i župnik u Belišću, u koncelebraciji s provincijalom fra Ivom Martinovićem, dosadašnjim portanskim gvardijanom fra Josipom Vrdoljakom, novim gvardijanom u Portu fra Hrvojem Perkovićem, novim gvardijanom u Krku fra Petrom Grubišićem te trinaestoricom svećenika među kojima su bila braća iz okolnih samostana, svećenici Krčke biskupije te drugi dijecezanski svećenici. Liturgijsko pjevanje predvodio je portanski pjevački zbor, a posluživali su domaći ministranti i naš postulant Patrik Mežnarić.

Fra Marko Neretljak je u homiliji, između ostalog, pozvao nazočne da, slijedeći primjer svete Marije Magdalene, pođu s njom, raskajani, do Isusovih nogu, da budu s njom na Isusovom križnom putu i da, posebno, budu poput nje navjestitelji uskrsloga Krista riječima i svjedočanstvom novoga života.

Nakon popričesne molitve fra Josip Vrdoljak je zahvalio svim sudionicima slavlja i ukratko se osvrnuo na svoju gvardijansku službu u Portu zahvaljujući za  suradnju i razumijevanje braći u regiji, svećenicima u dekanatu, redovnicama Družbe milosrdnih sestara svetoga Križa u Portu i svim vjernicima. Provincijal je zahvalio fra Josipu za nesebično djelovanje tijekom osmogodišnje službe u Portu te predstavio novoga gvardijana fra Hrvoja Perkovića.

Nakon svete mise bio je na platou ispred samostana uobičajeni blagdanski domjenak za sve sudionike slavlja. Na objedu u blagovaonici obnovljenog samostana sudjelovala su braća iz Provincije i drugi svećenici, među kojima vlč. dr. Anton Bozanić, dekan Omišaljskoga dekanata i vlč. Marin Dašek, župnik Župe sv. Apolinara (Dubašnica ‒ Malinska), kojoj pripada i Samostan sv. Magdalene u Portu. Pozdravivši sve nazočne, provincijal je još jedanput zahvalio fra Josipu, a fra Hrvoju zaželio blagoslovljen rad i strpljivost u zadaćama nove službe u Portu. Prigodne riječi zahvale uputili su na kraju i predvoditelj slavlja fra Marko Neretljak te dosadašnji gvardijan fra Josip Vrdoljak.

Patrik Mežnarić ‒ Zvonimir Brusač