Franjevci trećoredci glagoljaši

Susreti generalnoga vizitatora fra Seana Sheridana s bratstvima OFS-a i Frame

Generalni vikar Trećega samostanskoga reda sv. Franje fra Sean Sheridan, tijekom svoga pohoda Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša i obilaska svih njezinih kuća i fratara, susreo se i s članovima bratstava Franjevačkoga svjetovnog reda te bratstava Franjevačke mladeži kojima duhovno asistiraju fratri trećoredci.

U Belišću se generalni vikar susreo s braćom i sestrama OFS-a i Frame u nedjelju 7. veljače 2021. g. Susret je organiziran poslije večernjega euharistijskoga slavlja u Dvorani bl. Alojzija Stepinca koja se nalazi u sklopu kompleksa belišćanske crkve. Nakon uvodne molitve i pozdrava župnika fra Branka Janjića, koji je ujedno i duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnoga reda, uslijedilo je predstavljanje bratstava. Najprije se uvodnim pozdravom Korine Sinković, predsjednice Mjesnoga bratstva, predstavila Franjevačka mladež. Prezentaciju na engleskom jeziku priredile su framašice Maja Korpar i Marija Stanković, koja je ujedno tečnim engleskim jezikom ukratko prikazala povijest belišćanske Frame, njezino sadašnje stanje i djelovanje te perspektive i poteškoće s kojima se framaši susreću, napose u ovim uvjetima pandemije. Poslije predstavljanja Frame predstavilo se i Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda koje je, također na engleskom jeziku, predstavila Marija Pintarić, doministra. Prigodni dar, majicu i masku s logom belišćanskoga bratstva OFS-a, generalnom vizitatoru predao je Šimo Šarčević, mjesni ministar.

U Zagrebu na Ksaveru fra Sean Sheridan susreo se sa ksaverskim svjetovnim franjevcima i franjevkama te framašima u petak 12. veljače 2021. g. U Dvorani biskupa Srećka Badurine, nakon molitve i pozdravnog govora fra Zvonimira Brusača, mjesnog duhovnog asistenta  OFS-a, Stjepan Marić, voditelj formacije, iscrpno je izložio povijest, sadašnje stanje i djelovanje bratstva OFS-a na Ksaveru. Potom je uslijedio pozdravni govor postulanta Mirka Armande, u ime mjesnog duhovnog asistenta Frame na Ksaveru fra Marka Neretljaka, nakon kojega je predsjednik ksaverskoga mjesnoga bratstva Filip Kranjčec, uz računalnu prezentaciju, govorio o povijesti, o aktivnostima, ali i poteškoćama s kojima se Mjesno bratstvo Franjevačke mladeži na Ksaveru susreće.

S mjesnim bratsvima Franjevačke mladeži susreo se i tijekom pohoda Kloštru Podravskome te Splitu.

Generalni se vizitator obratio se svim bratstvima OFS-a i Frame riječima ohrabrenja i poticaja na nastavak odvažnog svjedočenja i prepoznavanja puta na koji nas Gospodin poziva. Fra Sean je na inspirativan način progovorio posebice mladima svjedočeći iz osobnog iskustva kako se istinska radost pronalazi samo u vršenju onoga za što nas je Gospodin uistinu stvorio, tj. odazivanju na onaj poziv koji je on za nas odredio, tako potaknuvši sve prisutne da nikad ne posustanu pred onim što Gospodin od nas očekuje. Gospodin koji nas poziva zasigurno će nam dati milost da izvršimo Njegovu volju, a kroz nju zadobijemo i puninu radosti koju smo pozvani širiti i svjedočiti svijetu.