Franjevci trećoredci glagoljaši

Susret ministranata u Glavotoku 2023. g.

U samostanu sv. Marije na Glavotoku od 26. do 30. lipnja i ove godine održan je susret ministranata iz župa u kojima djeluju franjevci trećoredci glagoljaši. Ovo je 39. godina (sa početkom 1982., izuzev 1992. i 2020.) da se ovaj susret održava. Ove godine je na susretu sudjelovalo 30 ministranata iz Belišća, Ksavera, Kloštra Podravskog, Gračana, Zadra i Splita.

Dan je započinjao ustajanjem u 7 sati i zajedničkom svetom misom. Nakon toga je slijedio doručak i pospremanje soba. Poslije bi se ponovo okupili na predavanjima o vjeri i kupanjem do ručka. Tijekom poslijepodneva ministranti su se mogli bolje upoznati u natjecanjima (poput skakanja u vrećama, šah, kamena s ramena, plivanje i sl.) i popodnevnom kupanju. Svaku večer održala bi se molitva časoslova u crkvi, nakon koje je uslijedila večera. Po završetku večere igrali bi nogomet. Dan bi završio molitvom, te počinkom u 23 sata.

Tijekom boravka na na Krku ministranti su se upoznali s poviješću samostana i crkve na Glavotoku. Svaki dan su se zabavljali, ali i učili o kršćanstvu, franjevačkoj povijesti i sl.

Josip Bitanga

župa sv. Obitelji, Split