Franjevci trećoredci glagoljaši

Sprovod fra Grge Sikirića na Gradskom groblju u Zadru

 

Sprovod fra Grge Sikirića, franjevca trećoredca (1925. – 2023.) predvodio je 29. ožujka 2023. na Gradskom groblju u Zadru zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić uz asistenciju provincijala fra Ive Martinovića, fra Grginog nećaka don Marija Sikirića i đakona Marija Karadakića. Na sprovodu su uz  dvadesetosmoricu redovnika Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša bili njegova rodbina, osmorica dijecezanskih svećenika podrijetlom iz Bibinja, fra Grginoga rodnog mjesta, više od deset drugih svećenika Zadarske nadbiskupije, franjevački provincijal fra Tomislav Šanko i zadarski franjevci, mnoge redovnice iz Zadra, župljani Župe sv. Ivana u Zadru, mnogi Bibinjci, brojni članovi neokatekumenskih zajednica te drugi vjernici, prijatelji i poznanici.

U uvodnom dijelu obreda provincijski tajnik fra Zvonimir Brusač iznio je tijek fra Grgina života i djelovanja.

Izrazivši u svoje ime i u ime Nadbiskupije sućut provincijalu, braći Provincije i rodbini, nadbiskup je u prigodnoj homiliji rekao da je „dugi život fra Grge bio kao jedan pravi putokaz koji nam je pokazivao ono što je rekao sveti Ivan u svojoj poslanici: ‘Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo’ (1 Iv 3,1)“. Taj putokaz, nastavio je, „bio je njegov svećenički život, njegovo svjedočenje evanđeljem, njegovo naviještanje riječi Božje, njegovo dijeljenje otajstava, tajni naše vjere, svetih sakramenata“. Zahvalivši Bogu za darove i milosti koje je po fra Grgi udijelio, zahvalio je i njemu „što je bio vjeran Gospodinu kroz cijelo vrijeme tog služenja“.

Provincijal je najprije izrazio kršćansku sućut rodbini i svima ožalošćenima, a zatim zahvalio nadbiskupu za vođenje sprovoda. U svom je govoru iznio fra Grgine ljudske, vjerničke, redovničke i , posebno, svećeničke vrline. Podsjetio je da je s dvije godine ostao bez oca te da je njega i ostalu braću i sestre odgajala požrtvovna i uzorna majka Ana, koja je u trideset i petoj godini ostala udovica sa sedmero djece. U svom je pastoralnom radu imao posebnu osjetljivost za bolesne, nemoćne, starije i siromahe, radio je temeljito želeći biti pravi Kristov svećenik i učiniti sve kako bi vjernici živjeli istinskim vjerskim i sakramentalnim životom. Dugi je niz godina djelovao kao pučki misionar odlazeći u mnoga mjesta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, rado je pomagao svećenicima u ispovijedanju i propovijedanju, vodio duhovne vježbe te često kao svećenik bio u službi redovnica i članova neokatekumenskih zajednica. U dugogodišnjemu vjerskom radu s Hrvatima u SAD-u odgajao ih je u pravom domoljublju. U vrijeme Domovinskog rata prikupljao je i u Hrvatsku slao veliku humanitarnu pomoć. Završavajući govor provincijal je istaknuo: „Znamo kako je on  svoj svećenički poziv i službu vršio s velikim žarom i ljubavlju prema Bogu, čovjeku i Hrvatskoj. U svom pristupu ljudima fra Grgo je bio jednostavan, neposredan i iskren, a u svećeničkom i redovničkom životu savjestan i potpuno odgovoran. Njegov svećenički idealizam i vjera bili su duboko ukorijenjeni u liku Krista Spasitelja i liku sv. Franje, siromaha iz Asiza. Uvijek je i u svemu bio oslonjen na Boga i vjerovao u Božju providnost“. Obraćajući se fra Grgi rekao je: „Zahvaljujemo dobrome Bogu za dar Vašeg života i plodonosnog služenja Njemu, Crkvi, Provinciji i narodu Božjem. Hvala Vam što ste svojim životom i darovima proslavili Boga neumorno radeći na Njegovoj njivi.“ Na kraju je svima nazočnima zahvalio za blizinu i sudjelovanje u oproštaju od fra Grge.

Nazočnima se zatim obratio fra Grgin nećak Zlatko Sikirić govoreći o njegovim ljudskim i svećeničkim vrlinama i posebnostima. Naglasio je, između ostalog, da se fra Grgo „uvijek trudio činiti dobro“ i da je svakom problemu pristupao „s nadom da se može u miru riješiti“. Kao „hrabar čovjek i svećenik“, rekao je, branio je istinu bez obzira na posljedice, nikada nije pokazivao „sumnju u vlastiti poziv i poslanje“ te je svoj rad uvijek obogaćivao „novim i suvremenijim pristupom čovjeku“.

Misu zadušnicu je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zadru predvodio provincijal fra Ivo Martinović u koncelebraciji s fra Grginim nećakom don Marijom Sikirićem, fra Juricom Galićem, gvardijanom Samostana sv. Ivana i župnikom istoimene župe, s braćom iz Provincije i trojicom svećenika Nadbiskupije. U prigodnoj homiliji rekao je, između ostalog, da je fra Grgo „bio ponosan na svoju vjeru, na svoje svećeništvo, na svoj fratarski život i ponosno je tu vjeru naviještao i tumačio“. Svojim je životom i svećeništvom, istaknuo je provincijal, naviještao i svjedočio autentičnu kršćansku slobodu, utemeljenu na stalnom upoznavanju i usvajanju istine Božje riječi. Zato je svojoj  autobiografskoj knjizi i dao naslov „Svjedok istine evanđelja“. Na sprovodu su pjevali redovnici iz Provincije i zbor članova neokatekumenskih zajednica, a pjevanje na misi predvodila je s. Agneta Đerek.

Na kraju mise provincijal je zahvalio gvardijanu fra Branku Lovriću i braći samostana u Odri za razumijevanje i blizinu fra Grginoj starosti te medicinskom osoblju u Kući sv. Franje – domu za starije i nemoćne osobe u Odri i svima koji su se o njemu brinuli. Zahvalio je i rodbini, prijateljima, vjernicima Župe sv. Ivana u Zadru te vjernicima koji su na sprovod došli iz Ogulina.

Nacionalni ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić u svom se pismu sućuti sa zahvalnošću prisjetio „fra Grgina veoma značajna udjela u hrvatskoj inozemnoj pastvi“ u njegovom dugom djelovanju u SAD-u, gdje je „s našim iseljenicima i njihovim potomcima proveo 26 godina gradeći i njegujući duhovno zajedništvo i hrvatski identitet“. Zadarski župan Božidar Longin u svojoj je poruci istaknuo kako je fra Grgo „svoje zvanje uvijek vidio kao posebni dar, posebnu milost, a kroz služenje Bogu svjedočio je svoje redovničko poslanje koje svojom otvorenošću ide ljudima ususret te mu je svećenički život bio prožet spontanošću, otvorenošću i dobrim djelima za sve ljude.“ Gospodin Danko Langenfeld, župljanin bivše hrvatske župe sv. Nikole u Pittsburghu u kojoj je dugo djelovao fra Grgo, u svom je pismu naglasio njegovu brigu za pouku i odgoj vjernika, njegovu pažnju prema starijima i bolesnima te njegovu pomoć i podršku djeci i mladima.

fra Zvonimir Brusač

Fotografije: fra Marijan Jelušić i Ines Grbić