Franjevci trećoredci glagoljaši

Slavlje obećanja i izbora Mjesnoga bratstva Franjevačke mladeži na Ksaveru

U nedjelju 8. studenoga 2020. g. ispred crkve sv. Franje Ksaverskoga na Ksaveru u Zagrebu tijekom euharistijskog slavlja u 11 i 30 sati Mjesno bratstvo Frame Ksaver – Zagreb slavilo je svoja obećanja. Za framaše obećanja su najvažniji događaj u godini za koji su se tijekom protekle godine intezivno pripremali s fra Mirkom Miškovićem, koji je tada bio zadužen za duhovno praćenje bratstva. Sedam obećanika svojim: “Evo me” spremno se odazvalo Božjem pozivu na svetost s odlukom da će u sljedećih godinu dana nasljedovati Isusa Krista i koračati stopama sv. Franje Asiškoga. Ove godine obećanja po prvi put su dali Iva Mamić i Filip Kranjčec. Obećanja su obnovili: Petra Subotić, Karmen Mrzljak, Luka Pio Vajs, Dora Subotić i Laura Marija Vajs. Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je fra Marko Neretljak, mjesni duhovni asistent, u zajedništvu s fra Zvonimirom Brusačem, nacionalnim, područnim i mjesnim duhovni asistentom OFS-a te fra Josipom Stanković, OFMCap, nacionalnim, područnim i mjesnim duhovnim asistentom Frame sv. Leopold Bogdan Mandić Dubrava – Zagreb. U homiliji fra Marko je naglasio “da je važno živjeti svoj život u povezanosti s Bogom te da Božje kraljevstvo započinje u našem životu našim krštenjem, a bit će na koncu dovršeno ponovnim Isusovim dolaskom. Stoga je važno svoj krsni poziv na svetost živjeti dostojanstveno u sadašnjem trenutku te tako uvijek imati ulja u svjetiljci i biti spreman na susret sa Zaručnikom koji nas do kraja ljubi.” Čitanjem i pjevanjem, slavlje su uveličali sami framaši, ministriranjem članovi odgojnih zavoda franjevaca trećoredaca glagoljaša, a na euharistijskom slavlju se okupio lijep broj župljana, roditelja framaša te članova Mjesnoga bratstva Franjevačkog svjetovnog reda na čelu s nacionalnom ministrom OFS-a gđom Anđom Slunjski.

U srijedu 11. studenog 2020. g. framaši su se okupili na izbornom slavlju da izaberu one koji će tijekom sljedećih godinu dana služiti mjesnom bratstvu. U ime zagrebačkog područnog vijeća slavljem izborne skupštine predsjedali su Andrija Antić i Ivana Matica. Nakon zaziva Duha Svetog, navještaja evanđelja (Mt 11, 25-30) i poticajnog nagovora fra Marka Neretljaka, tajnim glasovanjem – po nadahnuću Duha Svetoga – obećanici frame Ksaver izabrali su za predsjednika Filipa Kranjčeca, za potpredsjednicu Karmen Mrzljak, za voditeljicu formacije Lauru Mariju Vajs, za tajnicu Petru Subotić i za blagajnika Luku Pija Vajsa.

Samim obećanjima i izborima predhodila je i duhovna obnova koju je predvodio fra Marko Neretljak. Ovi blagoslovljeni dani su nas, kao i svake godine, obogatili, ali i pozvali da još dostojanstvenije živimo i svjedočimo svoju vjeru. Baš onako kako nam često to ponavlja fra Marko: “Pozvani smo živjeti svetost na zemlji crpeći snagu iz riječi Božje i s euharistijskog stola!”

Laura Marija Vajs i Iva Mamić