Franjevci trećoredci glagoljaši

Simpozij “Franjevci trećoredci na Svetom Ksaveru u Zagrebu”

 

U povodu 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagreb u samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, u dvorani biskupa Srećka, Jandrićeva 21, održat će se u subotu, 11. studenog 2023. simpozij „Franjevci trećoredci na Svetom Ksaveru u Zagrebu“.  Otvorenje je u 8:30, a završetak u 14:00 sati.

Nazočnima će se na početku obratiti provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević, a u glazbenom dijelu nastupit će zbor školskih sestara franjevaka iz samostana na zagrebačkom Jordanovcu.

U prvom dijelu bit će niz izlaganja o daljnjoj prošlosti života i djelovanja franjevaca trećoredaca u ovom dijelu Zagreba: o dolasku u Zagreb koji postaje novo sjedište Provincije (fra Branko Lovrić), o provincijalima na Svetom Ksaveru do 1988. g. (fra Joso Živković), o redovničkom životu u prvim desetljećima (fra Zvonimir Brusač), o odgojnim ustanovama Provincije u ksaverskom samostanu (fra Matej Jovanovac), o pastoralnom radu u Župi sv. Franje Ksaverskog od osnutka (1942.) do 1993. g. (fra Petar Grubišić) te o pastoralnom radu u Gračanima u istom razdoblju (dr. sc. Domagoj Novosel).  Osim tih bit će održana još tri izlaganja: „Život i djelovanje školskih sestara franjevaka Splitske provincije na Svetom Ksaveru od 1972. do danas“ (s. Lidija Bernardica Matijević), „Interakcije i spone slikara Zlatka Šulentića i franjevaca trećoredaca glagoljaša“ (mag. hist. art. Nevenka Šarčević) te „Tiskana glagoljska građa u Arhivu Provincije – prikaz stanja“ (fra Mirko Mišković).