Franjevci trećoredci glagoljaši

Provincijski susret ministranata i dječjih zborova

U subotu 28. svibnja 2022. g. u Župi bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu održan je Provincijski susret ministranata i dječjih zborova. Na susretu su sudjelovali ministranti i članovi župnih dječjih zborova iz pet župa u kojoj djeluju franjevci trećoredci glagoljaši, a to su: Župa sv. Josipa Radnika iz Belišća, Župa sv. Benedikta i Žalosne Gospe iz Kloštra Podravskog, Župa sv. Mihaela iz Gračana, Župa sv. Franje Asiškog iz Rijeke i  Župa bl. Alojzija Stepinca iz Ogulina koja je bila domaćin susreta.

Nakon okupljanja susret je započeo svetom misom koju je predvodio fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca.  Na svetoj misi ministrirali su po tri ministranta iz svake župe, a pjevali su dječji zbor iz Kloštra Podravskog i zbor „Franjina radost“ koje čine djeca iz Dinjevca i Prugovca pod vodstvom časne sestre Kristine Maslać.

Nakon svete mise održan je ministrantski kviz u kojem su sudjelovali predstavnici svake župe. Kviz je imao nekoliko krugova iz različitih područja.  Voditelj kviza bio je fra Branko Janjić koji je animirao cijeli susret, a svi ministranti su pokazali visoku razinu znanja o životu sv. Obitelji, sv. Josipu, te poznavanje liturgije. Tijesnom pobjedom prvo mjesto su odnijeli ministranti iz Kloštra Podravskog, drugi su bili ministranti iz Rijeke, a treći iz Gračana.

Nakon ministrantskog kviza uslijedili su nastupi dječjih zborova iz Belišća, Rijeke, Kloštra Podravskog, te Dinjevca i Prugovca, a svaki od njih se predstavio s dvije pjesme od kojih je jedna bila posvećena sv. Josipu, a druga po izboru. Po završetku nastupa uslijedilo je uručivanje nagrada pobjednicima u kvizu i zahvala dječjim zborovima, i domaćinima susreta. Nakon toga je uslijedio ručak u župnoj dvorani, i zajedničko druženje djece. Nažalost radi jakog kišnog nevremena nije bilo moguće održati sportski dio susreta koji je trebao biti turnir  u nogometu i graničaru, stoga su se djeca družila i upoznavala u dvorani crkve, sklapala nova prijateljstva i dogovarali nove susrete. Zahvalni ogulinskom župniku fra Mirku Kralju i župi Bl. Alojzija Stepinca, te da smo nakon dvije godine pauze zbog pandemije imali održali ovaj Provincijski susret rastali smo se u popodnevnim satima iščekujući s veseljem iduće druženje.

Antea Vuković

Ogulin