Franjevci trećoredci glagoljaši

Provincijalova Uskrsna čestika

Poštovana braćo!

Korizmeno vrijeme i vazmeno trodnevlje sa svetkovinom Kristova uskrsnuća svake nas godine pozivaju da se u vjeri i svom pozivu usmjerimo iznad naših površnih promišljanja, riječi i života. U bogatom tijeku liturgijske godine i vazmenom otajstvu te životu vjere, zapažamo koliko nam je potrebno obraćenje, i kao pojedincima i kao zajednici, koliko nam je još više potrebno svakodnevno rasti u svetosti, u milosti Gospodnjoj.

Taj rast je poziv koji nam Gospodin upućuje po sakramentu krsta i vjeri, po redovničkim zavjetima i svetome redu. No on je, uz poziv, također poslanje koje nam Gospodin daje jer njegovi poslanici nisu samo širitelji i navjestitelji njegovih riječi, nego, još više, svjedoci njegove ljubavi pred ljudima i svijetom.
Nije li to, draga braćo, egzistencijalni poziv i nama: da u vazmenom otajstvu još više upoznamo sebe, svoje slabosti i darove te otkrijemo božansku novost i snagu koju nam to otajstvo uvijek donosi. Zato je to i poziv na obraćenje, poziv na novi početak ukorijenjen u uskrslom Gospodinu: u sadašnjoj stvarnosti zajedničkog i osobnoga života i hoda u životu Crkve i svijeta. Naša je odgovornost je za ono što radimo u ovome milosnom vremenu u kojem živimo ‒ kairósu, za sadašnjost u kojoj nam Krist jača i donosi uskrsnu radost i mir.

Crkva nas potiče da se uključimo i damo svoj, makar i skroman, doprinos procesu pripreme za sljedeću Biskupsku sinodu, doprinos sadašnjem trenutku sveopćega crkvenoga hoda, zajedništva i poslanja. Papa Franjo nas posebno i svakodnevno poziva da se uključimo u molitvu za mir u Ukrajini i u pomoć ratnim izbjeglicama.

Na društvenoj razini, uz bolest COVID-19, i nova nas stvarnost zla i nesretnoga rata koja je zahvatila Ukrajinu i ukrajinski narod, poziva na čovjekoljublje koje izvire iz Kristova križa. Naša je Provincija u kućama na Ksaveru primila preko trideset ratnih izbjeglica iz Ukrajine (majke s djecom). Pomoć koju smo pružili osobama, obiteljima i narodu koji bježi od zla i tragedije, poziva nas da se još više ujedinimo i odazovemo na takvu ljubav, koju, prema Isusovim riječima, iskazujemo njemu samome (usp. Mt 25,31 – 46). Svi znamo koliko im je svima, osim naše materijalne pomoći, solidarnosti i ljubavi, potrebna i naša molitva za mir i za prestanak rata i nasilja u njihovoj domovini i cijelom svijetu.

Stoga vas, poštovana braćo, želim potaknuti da se ‒ uz molitve, za koje znam da ih upućujete osobno i u zajedništvu s papom Franjom i cijelom Crkvom ‒ na različite načine odazovete te pružite i materijalnu pomoć koja nam je sada potrebna u našoj brizi za izbjeglice iz Ukrajine koje smo smjestili na Ksaveru.
Bog nam u Kristu uskrslom otkriva tajnu vječnog života i sve čini novo, kako nam lijepo poručuje apostol Ivan u Otkrivenju (21,5). Otkriva nam novi smisao života, donosi novu nadu čovječanstvu, ali i daje novu zapovijed svima koji ga slijede ili žele slijediti. Isusova nova zapovijed ljubavi (Iv 13, 34-35) nam je poziv na obraćenje i poslanje, ali i trajni ispit savjesti koji nas vodi konačnom cilju i susretu s njim. Bez iskrenoga susreta s Uskrslim i autentične ljubavi prema ljudima, zajednici, Crkvi, domovini i čovječanstvu ne možemo doživjeti ljepotu radosti i mira koje nam Uskrsli daruje.

Neka nas Krist obnovi snagom svog uskrsnuća kako bismo uspjeli ostvarivati ono što nam povjerava i postali baštinici vječnoga Uskrsa.
Bratski vas pozdravljam i svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Mir i dobro!

Zagreb, 4. travnja 2022.

Fra Ivo Martinović, provincijal

slika: Željko Karaula, Sveto platno, akril na platnu