Franjevci trećoredci glagoljaši

Provincijalova poruka povodom epidemije koronavirusne bolesti

Poštovana braćo!

U srcu smo korizme i liturgijskim se hodom približavamo proslavi Uskrsa. Čini se da nam je ovogodišnja korizma specifična i da će biti još zahtjevnija, a razlog  nam je svima dobro poznat: pandemija bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom, i njezino širenje brzinom vjetra. Ovaj je virus gori od rata jer se ne može predvidjeti niti odakle će doći niti kamo ide. Svakodnevno u medijima slušamo i svjedoci smo kako je zahvatio cijeli svijet, a podložne su mu osobe svih zvanja, profesija i životnih dobi. Najosjetljivije su, istina, osobe iznad 70 godina, ali nema pravila.

Mi smo po svom pozivu i poslanju veoma izloženi ovoj opakoj bolesti. Stoga vas pozivam i molim da odgovorno, razborito i zrelo pristupamo ovoj situaciji i uputama koje nam daju zdravstvene i državne institucije, kao i mjesni ordinariji na čijem području djelujemo. Ova stvarnost ujedinjuje cijelo čovječanstvo u borbi protiv nevidljivog zla, a i nas poziva na još veće zajedništvo i molitvu. Osim toga moramo biti  svjesni da jedan naš čin nemara, jedan naš čin neodgovornosti može ugroziti živote drugih ljudi, svih članova samostana i nas samih. Ovdje nije u prvom redu riječ o strahu, nego  o odgovornome odnosu prema opasnoj zaraznoj bolesti i o poštovanju života.

Zbog koronavirusa i situacije u kojoj se nalazimo do kraja lipnja odustajemo od svih naših planiranih i predviđenih provincijskih susreta.

Preporučam vam da u svoje molitve posebno uključite liječnike, medicinsko osoblje, sve zaražene koronavirusom i sve članove njihovih obitelji. Neka ovo korizmeno i milosno vrijeme učini da još više budemo bliži Bogu i da molimo za ljude na vlasti i u zdravstvenim ustanovama koji čine herojska djela u ovom vremenu, u teškoj stvarnosti u kojoj se nalazimo.

U ovoj složenoj, teškoj i neizvjesnoj situaciji za sve ljude, našu Domovinu i Crkvu, odlučio sam da kao Provincija imamo zajedničko klanjanje. Poklonit ćemo se svome Gospodinu, zahvaliti za sva dobročinstva i moliti ga da nas ojača, odagna strah i učvrsti nadu i vjeru svih ljudi, svih obitelji i nas samih. Zajedničko klanjanje  bit će (samo za nas fratre) u svim našim samostanima i župama u kojima djelujemo uoči blagdana Navještenja Gospodinova, u utorak, 24. ožujka, u 21,00 sat. Svi koji se žele povezati s nama u zajedništvu molitve za vrijeme toga klanjanja, neka to učine iz svoje obiteljske i životne sredine. Sve naše osobne i zajedničke molitve povjeravam zagovoru Blažene Djevice Marije i naših zaštitnika sv. Jeronima i sv. Josipa.

Bratski pozdrav u Gospodinu! Mir i dobro!

Zagreb, 17. ožujka  2020. g.  

                                                                                                                 fra Ivo Martinović,  provincijal