Franjevci trećoredci glagoljaši

Provincijalova poruka i zahvala povodom potresa u Zagrebu

Draga braćo i sestre!

Jak potres koji je jučer ujutro, u 6,24 sati, u Zagrebu i okolici započeo svoje djelovanje i nastavlja ga s manjim intenzitetom sve do jutros zatekao nas je, uz već postojeće teškoće s epidemijom koronavirusa, svojim neočekivanim dolaskom i razornošću koja se mogla vidjeti i pratiti putem medija. U ovim trenutcima zatečenosti i zbunjenosti neupitna je naša vjera u Boga! Stoga najprije zahvaljujem dobrome Bogu što nitko nije izgubio život u ovoj nevolji. Želim zahvaliti i svima vama, draga braćo i sestre, koji ste nas na različite načine pratili svojom molitvom, blizinom i brigom, jer su to bili znakovi i svjedočanstva ljubavi i zajedništva u nevolji. Od bezbrojnih poziva i poruka različitih osoba sa svih strana Hrvatske i svijeta posebnu zahvalnost upućujem apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiu Lingui, savjetniku Nuncijature mons. Januszu S. Błachowiaku, mnogim biskupima, generalnom ministru našeg Reda fra Amandu Trujillu Canu, predsjednici Hrvatske redovničke konferencije s. Ani Mariji Antolović, ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek, časnim majkama provincijalkama, ocima provincijalima, našoj braći iz Reda i Provincije, rodbini, prijateljima i znancima. Svima veliko hvala!

Kao i mnoge crkve te redovničke i obiteljske kuće u Zagrebu i mi smo doživjeli znatnu materijalnu štetu. Strop ksaverske crkve i gornji dio pročelja potpuno su ispucali, a i kupola je dosta oštećena. Stoga se u crkvi ne mogu održavati nikakva liturgijska slavlja ni molitve, dok se ona potpuno ne obnovi. U samostanu ima manjih pukotina.

U crkvi u Gračanima ima nekoliko pukotina, a oštećen je i krov župne kuće. Još vam jednom u svoje ime i u ime svih fratara i časnih sestara na Ksaveru srdačno zahvaljujem preporučujući se u vaše molitve.

Zagreb, Samostan sv. Franje Ksaverskoga,
23. ožujka 2020.

Fra Ivo Martinović, TOR, provincijal