Franjevci trećoredci glagoljaši

Provincijalova božićna čestitka

Anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.«  I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: »Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!« (Lk 2,10-14)

 

Poštovana braćo!

Ovogodišnjom proslavom svetkovine Božića obilježavamo i osamstotu obljetnicu Božića i Jaslica što ih je sveti Franjo Asiški priredio u Grecciu. Božić i Jaslice svake nam godine obnavljaju radost koja nije plod naših riječi i osjećaja nego iskustvo doživljaja vjere koje se događa po euharistijskom slavlju, ali i zaustavljanjem našega pogleda na jaslicama i na djelovanju Božje milosti u našem životu. Božićna radost je duboko teološka stvarnost koja nadilazi naše površne radosti ili utopije u kojima se ne prepoznaje ljepota Boga i Njegovoga utjelovljenja. To je razlog da se u životu mnogih današnjih vjernika, pa i mnogih duhovnih osoba, ne zapaža radost života i ne živi ono na što su i duhovne osobe i drugi vjernici pozvani: biti oduševljeni nositelji i djelitelji Božje radosti koju Mesija po svom rođenju donosi cijelom čovječanstvu. Ta radost prožima našu egzistenciju i dolazi s neba, ali je treba osobno usvojiti, upoznati, zavoljeti i prihvatiti kao temelj svoje vjere te redovničkog i svećeničkog života.

Otajstvo Božića, koje uvijek trebamo naviještati, po svojoj je naravi usmjereno na svako ljudsko biće. Naš osobni susret s Djetetom Isusom i ljudima stvara zajedništvo koje je duhovne naravi. Ono izvire, raste i obnavlja se snagom Božje riječi, a nadasve u euharistiji, sakramentima i molitvi. Duhovno zajedništvo ima i druge svoje oblike u kojima je Isusova prisutnost važna i prepoznatljiva npr. zajedništvo s obiteljima prigodom blagoslova, duhovne obnove, razni molitveni susreti, pobožnosti itd., po kojima vjernici i mi jačamo vjeru i zajedništvo s Njim. Kao Provincija ove smo godine naše zajedništvo na poseban način obilježili hodočašćem u Svetu zemlju, gdje smo Gospodinovu ljepotu otkrili na izvorima vjere. To iskustvo nas je obnovilo i daje nam snagu u služenju Gospodinu, dok narodu Božjem  naviještamo Radosnu vijest spasenja. Osim toga treba spomenuti da smo u ovoj godini, uz različita događanja, održavanjem simpozija i završnom euharistijskom proslavom 100. obljetnice dolaska naših fratara na Sveti Ksaver u Zagrebu, ojačali  naše zajedništvo i svi zaključili koliko su nam potrebni duhovni rast i duhovna zrelost, koji nas ujedinjuju na duhovnom putovanju, na koje nas iz jaslica poziva Dijete Isus i Mesija. Potrebno je da ne zaboravimo kako nas Sin Božji svojim rođenjem trajno usmjerava na poniznost Boga i pomaže nam da se za njega još više žrtvujemo i da ostanemo na putu trajnog obraćenja. Neka on bude ispred našeg egoizma i drugih osobnih interesa ili potreba u djelu evangelizacije i izgrađivanja našega zajedništva, jer samo ćemo tako otkrivati ljepotu svog poziva i služenja Njemu, ljepotu Božje ljubavi koju propovijedamo i u koju vjerujemo.

Poštovana braćo, i mi smo poput pastira u Betlehemu i svetoga Franje Asiškog pozvani uvijek iznova u poniznosti ići, tragati i otkrivati ljepotu Sina Božjega i Jaslica, svjesni da nam je darovana ljubav Božja prevelika; pozvani smo otkrivati svoje dostojanstvo i veličinu životnog poziva i poslanja, svoju malenost i Božju veličinu. Znamo da malenost i poniznost nisu izazov za ljude i mentalitet današnjega vremena i svijeta, ali te krjeposti sigurno ostaju znak Božje prisutnosti i temelj našega služenja i darivanja Bogu i ljudima, našeg rasta na putu spasenja i svetosti.

Neka nam ovogodišnji božićni blagdani ispune srce radošću, zajedništvom i poniznošću. Neka  jačaju naš odnos s Bogom i naše međusobno zajedništvo, kako bismo bili radosni i nesebični u ljubavi prema Bogu i ljudima. Radi toga se Isus rodio i ušao u ljudsku povijest, a po nama je danas želi učiniti još boljom, po nama želi ljudima darovati svoju blizinu. Neka nas On prati u svim  stvarnostima našeg života, u hodu Crkve i naroda Božjega, neka nam pomogne da postanemo Njegovi miljenici!

Poštovana braćo, s ovim mislima želim Vam čestit Božić i blagoslovljenu novu 2024. godinu!

Zagreb, 20. prosinca 2023.

Fra Ivo Martinović, provincijal