Franjevci trećoredci glagoljaši

Proslava sv. Antuna Padovanskoga u Krku

U samostanskoj crkvi sv. Franje u Krku i ove je godine 13. lipnja svečano proslavljena svetkovina sv. Antuna Padovanskog. Trodnevnicu i slavlje na samu svetkovinu predvodio je odgojitelj bogoslova fra Marko Neretljak iz samostana sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. U trodnevnoj pripravi i samoj proslavi sudjelovao je i bogoslov fra Tomislav Sabađija.

Tijekom trodnevnice i na svetkovinu fra Mladen Pejić je prije euharistijskog slavlja predvodio molitvu krunice Blažene Djevice Marije, a na kraju su se molile litanije i molitva na čast sv. Antuna Padovanskog pred njegovim kipom. Fra Marko je, razlažući Božju riječ, nazočne vjernike iz dana u dan pripravljao na svetkovinu sv. Antuna. Svake se večeri tijekom trodnevnice okupilo oko pedeset vjernika.

U homiliji na samu svetkovinu fra Marko je podsjetio kako naš narod štuje svetce, a na osobit način časti one svetce koji su bili i veliki pučki propovjednici kao što je to bio i sam sv. Antun Padovanski. Zacijelo je razlog toga taj što naš narod voli svetce, pa i danas svećenike, koji na jedan jednostavan i slikovit govor lome riječ Božju, baš kao što je to činio sveti Antun. Sv. Antun je, istaknuo je fra Marko, bio čovjek nade koji je znao „otvoriti nebesa“ nad ljudima koji su slušali. Stoga, po uzoru na sv. Antuna, i mi smo svi pozvani biti nade, dopustiti da i nas nade prožme te da budemo ljudi koji će unositi nadu u svakodnevnicu u kojoj živimo. Fra Marko je naglasio kako je to moguće postići jedino ukoliko se ispunimo Božjom riječju i dopustimo da nas ona oblikuje.

Na svečanom euharistijskom slavlju na samu svetkovinu vjernici su potpuno ispunili samostansku crkvu i time posvjedočili živo čašćenje sv. Antuna u našem narodu. Koncelebrirala su osmorica svećenika: svi fratri naše Provincije koji djeluju na otoku Krku, krčki župnik vlč. Anton Valković te prior karmelićanskog samostana u Krku o. Ivan Podgorelec, a liturgijsko pjevanje predvodio je krčki katedralni zbor.

Na kraju euharistijskog slavlja gvardijan fra Antun Badurina je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripravi proslave, posebno vjernicama koje čiste i ukrašuju samostansku crkvu i dobročiniteljima samostana te sve nazočne pozvao na susret i okrjepu u samostanskom atriju.