Franjevci trećoredci glagoljaši

Proslava Stepinčeva na Ksaveru

U petak 10. veljače 2023. g. na misi u 18 sati uz veliko mnoštvo vjernika svečano smo proslavili 63. obljetnicu smrti blaženoga kardinala Alojzija (Viktora) Stepinca. Euharistijsko slavlje predslavio je domaći župnik fra Ivan Paponja uz koncelebraciju fra Zvonimira Brusača, gvardijana ksaverskog samostana i fra Jerka Penave.

Župnik je u svojoj homiliji istaknuo kako je blaženi Alojzije i u današnjem vremenu svima nama putokaz vjerskog i nacionalnog života. Također je istaknuo blaženikovu čvrstu vjeru koju ni progoni nisu poljuljali. Njegova je vjera bila živa i zdrava, cjelovita i postojana. To nam svjedoči i sama Stepinčeva propovijed iz 1935. g.: „Neka se prelije more na nas, neka se sruše brijegovi, neka potamni ako hoće i sunce nad nama, naša vjera u Tebe Gospodine i pobjedu Tvojih načela, ostaje nepokolebljiva jer će sve proći, a Ti ostaješ.“ Fra Ivan je nastavio kako je i danas pred nama njegova žrtva vjere, ali i brojne žrtve naših predaka. Zaključio je kako i mi trebamo biti hrabri u vjeri te riječima i djelima svjedočiti svoju vjeru u ovome svijetu koji više voli tamu od svjetla. Budimo svjetlo vjere u svojoj sredini.

Na kraju svete mise župnik je zahvalio MPS Stepinac iz Gračana koji je uzveličao liturgijsko slavlje svojim pjevanjem te bogoslovu fra Patriku Mežnariću i Marku Koprčini, bogoslovu Beogradske nadbiskupije.