Franjevci trećoredci glagoljaši

Proslava jubileja fra Zvonimira Brusača i s. Lee Brusač u Belišću

U nedjelju 7. srpnja 2024. godine u župnoj crkvi svetoga Josipa Radnika u Belišću 40 godina svećeništva proslavio je fra Zvonimir Brusač, član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, a s. Lea (Zdenka) Brusač, njegova rođena sestra, proslavila je 50 godina redovništva u Družbi Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda svetoga Franje.

Na početku misnoga slavlja koje je predslavio fra Zvonimir Brusač, uz koncelebraciju župnika fra Marka Neretljaka, župnoga i samostanskoga vikara fra Mirka Miškovića te s đakonom fra Tomislavom Sabađijom, upućene su riječi pozdrava redovničkoj subraći i sestri  Lei, koja slavi zlatni jubilej svoga redovničkoga života. Fra Zvonimir je zahvalio na daru redovništva i svećeništva, na daru svojih pokojnih roditelja, oca Antuna i majke Mande, kao i na daru odgojitelja koji su ga pripremali za ovaj poziv.

Velik broj župljana, rodbine i prijatelja okupio se na misnome slavlju na kojemu je prigodnu homiliju uputio fra Marko Neretljak. Evanđeoski nas ulomak, naglasio je fra Marko, poziva na razmišljanje o osobnoj vjeri. Stanovnici Nazareta su suglasni da je Isusovo djelo čudesno, on okuplja narod, dobar je i marljiv, ali su mišljenja da nije „Onaj kojega se iščekuje“. Bog sigurno, smatraju Nazarećani, ne bi odabrao „takvu običnu obitelj“ da se u baš u njoj rodi njegov sin. Ništa se nije promijenilo, nastavlja dalje fra Marko, niti nakon dugih dvije tisuće godina. Bojimo se otvoriti Duhu Svetomu da nas vodi „cestama koje imaju cilj.“ Ovu bojazan nisu imali roditelji današnjih slavljenika, pokojni Antun i Manda, koji su sa svojih šestero djece svjedočili  otvorenosti životu, ali i  sigurnome hodu prema svome cilju, a to je put k Bogu. Ovo nas slavlje potiče na hrabrost prepuštanja Bogu sa željom da budemo vjernici „zaljubljeni u Isusa Krista“, a to je sigurno i temelj života naših slavljenika. Oni će, zajedno s nama, moliti za vlastitu ustrajnost u svojemu pozivu, ali i za nove duhovne pozive u našoj župnoj zajednici.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se vjernicima obratila časna sestra Lea Brusač. U svojemu se emotivnome nastupu prisjetila trenutaka osnivanja ove župe, gdje je kao djevojčica sudjelovala u radovima na izgradnji nove crkve. Odrastajući u kršćanskoj obitelji u kojoj se njegovala svakodnevna molitva, zarana je osjetila redovnički poziv. Pristupila je Družbi Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda svetoga Franje, čija je utemeljiteljica blažena Marija Propetog Isusa Petković, a sjedište zajednice je u Blatu na otoku Korčuli. U svome je redovničkome životu obnašala mnoge službe u više zajednica i sredina, u Domovini i inozemstvu.

Obraćajući se okupljenima, fra Zvonimir je istaknuo kako je u svome svećeničkome pozivu uvijek bio blizu „onima koji su u velikoj potrebi.“ Znakovito je, nastavio je dalje fra Zvonimir, da je za proslavu 25 godina svećeništva odabrao tekst iz Druge poslanice Korinćanima, koji smo netom čuli, a koji glasi: “Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje“ (2 Kor 12,9).

Čestitajući slavljenicima njihove jubileje, župnik je zahvalio na vjeri koju svjedoče. Istaknuo je i osnovne značajke svećeničkog i redovničkog života i djelovanja koji se ostvaruje i ispunjava u susretu s Isusom Kristom kroz molitvu i slavlje svetih sakramenata, a također i živom svjedočenju u svim okolnostima života.

Treba reći kako je liturgijsko pjevanje predvodio objedinjeni mješoviti pjevački zbor župa Valpovo i Belišće pod vodstvom s. Julijane Beretić.

Na kraju, poželimo našim slavljenicima još mnogo lijepih godina svećeničkoga i redovničkoga služenja.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)