Franjevci trećoredci glagoljaši

Proslava Bezgrješnoga začeća u Glavotoku

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije slavila se, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, zaštitnica i titular drevnog samostana sv. Marije Glavotočke na otoku Krku.

Svečanom euharistijskom slavlju predsjedao je i propovijedao fra Marko Neretljak, odgojitelj naših odgajanika na Ksaveru u Zagrebu, uz sudjelovanje braće fratara i primjeren broj vjernika (bila ih je u crkvi kako propisuju mjere za okupljanje točno dvadeset i pet). Kao pravi „pučki propovjednik“, kako neki i rekoše, i odani štovatelj Marijin, fra Marko je u homiliji istaknuo Mariju kao neiscrpno vrelo milosti te podsjetio na zagovorničko Marijino majčinstvo, potičući na molitve Mariji i na njezin utjecajni zagovor.

Uz fra Marka na euharistijskom slavlju bila su još ova braća iz Provincije: fra Ivo Martinović, provincijski ministar, fra Petar Grubišić iz Ogulina i fra Branko Lovrić iz Odre, domaćin fra Anto Garić, fra Josip Vrdoljak s Porta, fra Marijan Jelušić i fra Milan Šokčević s Pehlina u Rijeci, fra Antun Badurina, fra Bernard Rubinić i fra Joso Živković s Krka.

Za bratskim stolom uz obilje glavotočkih delicija kojima nas je častio domaćin sa svojim domaćicama, uz dobro i veselo ozračje razgovaralo se o lijepim prošlim danima svetkovanja na današnji dan, o trenutnoj situaciji, kao i o planiranjima u ovim „normalnim okolnostima“.

Uz zahvalu domaćinu izražene su želje da se slijedeće godine opet sastane u ovom drevnom marijanskom svetištu uz još jednoga „domaćina“, a to bi bio zbornik radova sa znanstvenoga simpozija o Glavotoku iz 2018. g., za koji se nadamo da će uskoro biti objavljen.