Franjevci trećoredci glagoljaši

Poruka generalnog ministra

  1. siječnja 2021.

Draga braćo našeg Reda, Gospodin vam dao mir!

Dok 2021. godina započinje i uključuje se u hod ljudske povijesti,  pruža nam se prilika obnoviti našu predanost u ljubavi prema Bogu i u služenju njemu po primjeru Isusa, našeg Gospodina, također posred sadašnje pandemije i njezinih različitih posljedica, od kojih su neke katastrofalne. Naša nam vjera jamči Božju vjernost posred  najtamnijih noći i najjačih oluja života i povijesti. Otajstvo Krista koje slavimo u liturgiji tijekom cijele godine hrani i podržava naše nastojanje da živimo evanđelje svakog dana našeg življenja. Kao franjevački pokornici primili smo jedinstvenu karizmu, plamen Božjeg Duha, koji moramo  činiti vidljivim u našemu životu u bratstvu i u našem služenju svijetu. Taj nam dar omogućuje da nastojimo oko iskrenoga svagdašnjeg evanđeoskog obraćenja, svjesni  iskustva Božje ljubavi i milosrđa koji sve obnavljaju u Kristu.

Na temelju te vjere pozivam vas da nastavite činiti što više možete kako biste služili Gospodinu, njegovoj Crkvi i društvu, dok se svi suočavamo s teškoćama sadašnjeg vremena. Pozvani smo biti osobe nade, nositelji mira, graditelji Božjega kraljevstva na zemlji. U tom vas duhu molim da intenzivirate vaše molitve za bolesnu i stariju braću Reda. U ovom je času nekoliko bolesne braće u Provinciji sv. Franje u Indiji (Ranchi); neki su od njih oboljeli od bolesti COVID-19 i u bolnici su: mnogopoštovani fra Hilarius Barla (provincijal), fra John Horo (provincijski vikar), fra Antony Soren i fra George Palamattam.  Druga dvojica bolesne braće su kod kuće: fra Benedict Kullu i fra Vijay Ekka. Molim vas da se u svojim molitvama sjetite njih i sve druge bolesne braće Reda.

Osim toga ima nekoliko kanonskih pohoda i kapitula predviđenih za ovu godinu, uključujući dva koja su trebala biti održana prošle godine, ali su bila odgođena zbog ograničenja putovanjâ, povezanog sa sadašnjom pandemijom. Stoga vas molim da molite kako bismo mogli ostvariti te važne aktivnosti u sigurnosti i na odgovarajući način. Pridružujemo se drugim redovničkim zajednicama koje posred nesigurnosti čekaju priliku za ostvarenje svojih pohoda i kapitula, ali u istinskoj nadi i miru. Mnogi su pogođeni tim fenomenom, tako i mi jer smo dio globalnog društva.

Znajte da mi u Generalnoj kuriji stalno molimo za cijeli Red jer vjerujemo Isusovim riječima: „Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa“ (Iv 15,5).

Bratski vas pozdravljam,

fra Amando Trujillo Cano, TOR