Franjevci trećoredci glagoljaši

Otvorena izložba slika u prigodi 100-obljetnice franjevaca trećoredaca na Svetom Ksaveru u Zagrebu

 

U samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu 24. veljače 2023. otvorena je izložba „Znakovi susreta“, izložba izabranih slika iz zbirke tog samostana, priređena prigodom jubileja „100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu 1923. – 2023.“

Izloženo je jedanaest djela modernog i suvremenog hrvatskog slikarstva, izrađenih u raznim tehnikama: tri slike Zlatka Šulentića te po jedna slika Dragutina Šegine, Vjere Bojničić, Zlatana Vrkljana, Vladimira Blažanovića, Šime Vulasa, Ivice Šiška, Đure Sedera i Ede Murtića.

Nazočne je pozdravio gvardijan fra Zvonimir Brusač ističući da su te slike „znakovi susreta“ tih slikara i redovnika tog samostana, ali i znakovi trajnoga nastojanja franjevaca trećoredaca da se susreću sa stvarnošću i ljudima na putu svog poslanja i djelovanja. Izložene slike prikazala je autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević iz Zagreba. Na radovima D. Šegine, V. Bojničić i Z. Šulentića, istaknula je, „promatramo likovne prikaze s motivom Ksavera iz prve polovice prošlog stoljeća“. Radi se „o djelima koja nam predočavaju ozračje Ksavera prošlih vremena te nemaju samo estetsku nego i dokumentarnu vrijednost“. U nekoliko radova možemo, primjereno sadašnjem korizmenom vremenu, vidjeti „likovne interpretacije Isusove muke i smrti“ (Šulentić, Vrkljan, Blažanović, Vulas). Na izložbi se osim spomenutih slika mogu vidjeti Sveti Franjo Đ. Sedera, apstraktna kompozicija I. Šiška te grafika E. Murtića s motivom golubice koja simbolizira mir. Motiv golubice, rekla je N. Šarčević zaključujući svoj govor, „može nas podsjetiti da je na današnji dan prije godinu dana počeo rat u Ukrajini za kojega se nadamo da će uskoro prestati i da će humanost, pa i kroz susrete  s istinitim, svetim i lijepim, ali i s drugima i drugačijima, konačno pobijediti.“

Izložbu je otvorio vikar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Branko Lovrić. Istaknuo je da je ona svojom jednostavnošću svojevrsni „hommage“ nezamjetljivoj prisutnosti i radu franjevaca trećoredaca u tom dijelu Zagreba tijekom jednoga stoljeća te zahvalio priređivačima izložbe Nevenki Šarčević i fra Zvonimiru Brusaču. U glazbenom dijelu nastupio je Muški pjevački sastav „Blaženi Alojzije Stepinac“ iz Gračana.

Izložba je postavljena u dvorani biskupa Srećka pored crkve sv. Franje Ksaverskoga i bit će otvorena tijekom korizme (do 2. travnja) petkom 18:30 – 19:30 i nedjeljom 10:30 – 13:00 i 17:00 – 19:00 sati.

fra Zvonimir Brusač