Franjevci trećoredci glagoljaši

Otvorena izložba „Iz sakralnog i apstraktnog opusa“ Vladimira Blažanovića u Belišću

Izložba „Iz sakralnog i apstraktnog opusa“ zagrebačkog akademskog slikara Vladimira Blažanovića otvorena je u petak 10.prosinca 2021. u predvorju zgrade Gradske uprave u Belišću. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Belišća i Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću, koji pokazuje vrijednu suradnju i sinergiju svjetovnog i duhovnog, ali i promovira hrvatsku kulturu i umjetnost.

Kao slikar raznolikih likovnih aspiracija Blažanović se potvrđuje još od studija slikarstva na zagrebačkoj Likovnoj akademiji. Rane godine njegove mladosti obilježene su katoličanstvom u bosanskoj Posavini, a svoje prve slikarske korake poduzeo je upravo pod okriljem Crkve. Velika tema opusa Vladimira Blažanovića je religiozno slikarstvo. Ono ga trajno ispunjava, intrigira i emotivno veže. Vrstan je umjetnik i vitraža, mozaika i zidnog slikarstva, koje izvodi u sakralnim objektima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i skupnih izložbi. Godine 2006. izdana mu je likovna monografija Margarete Sveštarov Šimat u izdanju Art magazina Kontura. Dobitnik je nagrade međunarodnog bijenala slikara i kipara – Mediteran 2010. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi Zagrebu.

Branko Matišić u uvodnom ga je govoru okarakterizirao kao „samozatajnog, tihog, poniznog i skromnog slikara velike osobnosti te velikog općeg znanja“. Prigodne riječi okupljenima su uputili predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, župnik i gvardijan Župe svetoga Josipa Radnika Belišće fra Marko Neretljak i povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević naglasivši kako su izložene slike rezultat različitih faza umjetnika koje nisu nastale u kratkom vremenskom periodu. „Blažanovićeve slike isijavaju onim što upućuje na vedrinu koja ima snagu odagnati tjeskobu. S tim u vezi, i na slikama religioznih konotacija, Blažanoviću je intencija izraziti blagotvornost kršćanske poruke. U brojnim dosjetljivo postavljenim kompozicijama na temu Posljednje večere, odmiče se od povijesnih ikonografskih konvencija te izražava aktualnost interpretacije teme utemeljenja sakramenta euharistije“, istaknula je gđica Šarčević. Posjetiteljima se obratio i sam autor Vladimir Blažanović, zahvalivši organizatorima i svima okupljenima na dolasku. Izložba „Iz sakralnog i apstraktnog opusa“  biti će otvorena do 10. siječnja 2022.

Ovom izložbom završava predstavljanje članova najdugovječnije neformalne likovne grupe u Hrvatskoj „Grupe Contra“. Do sada su u Belišću svoje radove izlagali majstori suvremene hrvatske likovne scene Željko Mucko, Vladimir Meglić, Goran Petrač, Davorin Radić, Tihomir Lončar te kipar Petar Ujević.

(tekst: dr. sc. Dajana Vinković; foto: Krešimir Šarčević)