Franjevci trećoredci glagoljaši

Održano Provincijsko ljetovanje mladih u Glavotoku

Ove se godine ljetovanje mladih u organizaciji Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, kao i prošlih nekoliko godina, održalo na nama već poznatoj lokaciji, u samostanu svete Marije u Glavotoku na otoku Krku. U samostan nas je ugostio glavotočki gvardijan fra Anto Garić i ostalo osoblje samostana. Na ljetovanje, koje se ove godine održalo u terminu od 22. do 26. kolovoza, odazvalo se deset mladih iz Belišća, Gračana, Kloštra Podravskog i zagrebačkih Sesveta.

Otvorenog srca i uma, potaknuti Duhom Svetim, zamolili smo: „Gospodine, nauči nas moliti!“, u čemu su nam, predavanjima i razgovorom, pomogli voditelj susreta fra Matej Jovanovac i fra Mirko Mišković.

U ponedjeljak smo, umorni od putovanja, imali opušten program. Nakon ručka i odmora od puta slijedilo je upoznavanje i kratki razgovor, a potom euharistijsko slavlje nakon kojeg smo izmolili večernju. Poslije večere uslijedio je zabavni program na kojem smo se bolje upoznali i zbližili uz društvene igre, kartanje i razgovor.

Utorak je započeo jutarnjom molitvom časoslova. Drugi dan ljetovanja započeli smo s prvim predavanjem koje je održao fra Matej Jovanovac, koji nam je, između ostalog, ukazao na važnost šutnje i koncentracije za molitvu, Vođeni time, sljedećih dana posebno smo nastojali iznova otkriti važnost šutnje u euharistijskome slavlju. Nakon predavanja imali smo rad po grupama i zajedno diskutirali svoje idealne molitvene živote, probleme s prestrogim zadavanjem molitve samome sebi i kako izbjeći neredovitu molitvu. Slobodno vrijeme provodili smo na različite načine, a dan smo, kao i svaki drugi, zaključili molitvom večernje i druženjem.

Srijeda je bila hodočasnički dan pa nas je tako, nakon jutarnje molitve, fra Matej upoznao s hodočašćem Camino de Santiago, odnosno Putem svetog Jakova. Camino na Krku ima više od 150 kilometara, a ruta je podijeljena u 7 hodočasničkih poglavlja. Mi smo prošli nekih petnaestak kilometara te rute i to na relaciji od Glavotoka do samostana svete Marije Magdalene u Portu, gdje smo imali euharistijsko slavlje koje je na crkvenoslavenskom predvodio fra Mirko Mišković. U samostanu nas je na ručku ugostio gvardijan fra Hrvoje Perković. U Glavotok smo se vratili u popodnevnim satima te nam je nakon odmora fra Mirko održao predavanje o liturgiji i liturgijskim simbolima.

Program za četvrtak bio je nešto bogatiji od ostalih dana. Nakon jutarnje molitve uputili smo se u Vrbnik gdje smo posjetili knjižnicu obitelji Vitezić i vidjeli spomen-tiskaru i repliku tiskarskog stroja Blaža Baromića i Dragutina Parčića. Nakon toga uputili smo se u Jurandvor kod Baške u crkvu svete Lucije. Tamo nas je dočekala gđa Dana Kružić i predstavila nam Sv. Luciju, Baščansku ploču i ostatke benediktinskog samostana. Po završetku obilaska, uputili smo se u Krk, a putem smo posjetili i spomenik slovu az na Baščanskoj stazi glagoljice. U Krku smo imali nekoliko sati slobodnog vremena, a nakon toga je uslijedio vrhunac večeri, roštilj koji su nam pripremili fra Mirko Mišković i fra Patrik Mežnarić. Nakon večere zabavljali smo se razgovorom i igrama pa se vratili u Glavotok u kasnim večernjim satima i pošli na počinak.

Zadnji dan smo, kao i prethodne, započeli molitvom jutarnje, nakon čega smo imali kratki osvrt na predavanja, a tako i na samo ljetovanje. Ostatak prijepodneva iskoristili smo za druženje i društvene igre, a nakon ručka smo se zaputili kućama.

 

(tekst: Barbara Bobonj)