Franjevci trećoredci glagoljaši

Nuncij Giorgio Lingua blagoslovio nove vitraje u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu

 

Nakon euharistijskog slavlja na svetkovinu obljetnice posvete crkve sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu u nedjelju, 14. svibnja 2023. apostolski nuncij Giorgio Lingua blagoslovio je nove vitraje slikara i akademika Zlatana Vrkljana iz Zagreba, izrađene u radionici tvrtke Bokart u Dugom Selu i postavljene na prozore te crkve u okviru njezine obnove poslije potresa.

Pozdravljajući na početku apostolskog nuncija provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović izrazio je radost  što upravo on predvodi euharistiju i blagoslov vitraja na „Ksaversko proštenje“ u godini proslave 100-obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca na Sveti Ksaver u Zagrebu.

Nuncij je u homiliji protumačio poziv iz odlomka Prve Petrove poslanice koji se čitao Šeste vazmene nedjelje: „… budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama“ (1 Pt 3,15) te ukazao na niz naputaka za evangelizaciju i dijalog koji proizlaze iz tog odlomka. Podsjetivši da se Papino predstavništvo nalazi u župi sv. Franje Ksaverskog i zahvalivši franjevcima trećoredcima na povezanosti s Nuncijaturom, istaknuo je da i njihova prisutnost „mora biti misionarska, nadahnuta upravo svecem kojemu je crkva posvećena: svetim Franjom Ksaverskim“.

Nakon blagoslova vitraja gvardijan fra Zvonimir Brusač zahvalio je predvoditelju obreda Giorgiu Lingui, autoru vitraja Zlatanu Vrkljanu, voditelju tvrtke Bokart Danielu Kvesiću, provincijskom ekonomu fra Branku Lovriću koji je koordinirao obnovu crkve i postavljanje vitraja, župniku fra Ivanu Paponji te, posebno, obiteljima koje su svojim darom omogućile slikanje i izradu vitraja. Na kraju je nunciju u znak zahvalnosti i spomena na sudjelovanje u slavlju darovana slika Zlatana Vrkljana „Sv. Franjo Ksaverski u Goi“.

S predsjedateljem su koncelebrirali provincijal fra Ivo Martinović, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić, drugi tajnik Nuncijature vlč. Alfredo Rayan D’Souza, karmelićanin iz Remeta o. Zlatko Pletikosić, župnik iz Belišća fra Marko Neretljak te braća iz  Samostana sv. Franje Ksaverskog.

Pjevanje je pod vodstvom Želimira Sušića predvodilo Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća koje je uoči svetkovine održalo koncert sakralne glazbe. Nakon mise bio je svečani objed u samostanskoj blagovaonici na kojem su, uz već spomenute sudionike slavlja, bili darovatelji vitraja, članovi pastoralnoga i ekonomskoga vijeća župe te drugi dobročinitelji i suradnici samostana i župe.

fra Zvonimir Brusač