Franjevci trećoredci glagoljaši

NAJAVA: Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva na Ksaveru

Na prijedlog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Hrvatski je sabor 2019. g.  proglasio datum 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Taj je datum odabran prema datumu koji je u kolofonu našega prvotiska, Misala po zakonu rimskoga dvora, označen kao datum dovršetka tiskanja te naše znamenite knjige.

Franjevci trećoredci glagoljaši, sjećajući se višestoljetne tradicije glagoljanja u bogoslužju i uporabe glagoljskoga pisma u svakodnevnici, otpočetka su se uključili u obilježavanje ovog spomen-dana. Prvo obilježavanje u organizaciji naše redovničke zajednice održano je 22. veljače 2020. g. na Ksaveru, a drugo 22. veljače 2022. g. u Belišću.

Ove godine franjevci trećoredci glagoljaši obilježit će Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u sklopu jubileja 100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu (1923. – 2023.), a održat će se u nedjelju 26. veljače 2023. g. u samostanu sv. Franje Ksaverskoga, Jandrićeva 21, Zagreb.

Program će započeti u 17 sati euharistijskim slavljem na hrvatskocrkvenoslavenskome jeziku u crkvi sv. Franje Ksaverskoga, kojemu će predsjedati ksaverski gvardijan fra Zvonimir Brusač. Poslije euharistije, u 18 sati u Dvorani biskupa Srećka u samostanu uslijediti prikazivanje dokumentarnoga filma Sveti Ksaver u Zagrebu: riznica glagoljice, koji je snimljen za ovu prigodu, a poslije prikazivanja filma dr. sc. Tanja Kuštović s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će predavanje o hrvatskoglagoljskome tekstu trećoredskoga Pravila Nikole IV. koji se nalazi sačuvan upravo na Ksaveru. Glazbeni program amimirat će Zbor „Bašćina“ Društva prijatelja glagoljice. U Dvorani biskupa Srećka bit će izloženi i značajniji glagoljski spomenici koji se čuvaju na Ksaveru.

Sve vas srdačno pozivamo da s nama obilježite ovaj značajni datum i upotpunite svoje znanje o našoj dragocjenoj baštini.