Franjevci trećoredci glagoljaši

Ljetovanje mladih u Glavotoku

Od ponedjeljka 12. srpnja do subote 17. srpnja u samostanu sv. Marije u Glavotoku na otoku Krku održalo se već uobičajeno ljetovanje mladih iz župa koje opslužuje naša Provincija. Na ovogodišnjem susretu, koji se održava nakon prošlogodišnjega prekida uzrokovanoga pandemijom koronavirusa, okupilo se dvadesetak mladih iz Zagreba, Belišća, Kloštra Podravskoga, Ogulina i Splita. Voditelj susreta je bio fra Marko Neretljak, uz pomoćnike: fra Mateja Jovanovca, fra Petra Grubišića, fra Ivana Širokoga, fra Mirka Miškovića i postulanta Mirka Armande. I ove je godine, kao i svih prethodnih, mlade i njihove župnike/župne vikare ugostio glavotočki gvardijan fra Anto Garić zajedno s osobljem koje radi u glavotočkome samostanu.

Program ljetovanja bio je ispunjen svakodnevnim i raznolikim sadržajima i aktivnostima. Dan je započinjao euharistijskim slavljem u crkvi sv. Marije. Svaki dan je euharistiji predsjedao drugi svećenik uz asistenciju mladih iz svoje župe. Sami mladi, ponajviše skupina iz Kloštra Podravskoga, predvodili su pjevanje i sviranje. Poslije euharistijskoga slavlja uslijedila su različita predavanja, susreti, vrijeme za osamu i sl., ali i vrijeme za kupanje u moru. Dan je završavao svečanom pjevanom večernjom liturgije časova i zabavnim programom navečer.

Prvi dan, ponedjeljak, bio je predviđen za međusobno upoznavanje, bez posebno određenih aktivnosti. Pošto su se mladi okupili u Glavotoku i poslije euharistijskoga slavlja kojemu je predsjedao fra Petar Grubišić uz asistenciju mladih iz Ogulina, zajednički je dogovoren raspored aktivnosti tijekom sljedećih dana i utvrđen dnevni red susreta. U večernjim satima  izmoljena je krunica Blažene Djevice Marije.

Drugi dan, utorak, euharistijskom slavlju predsjedao je fra Matej Jovanovac uz asistenciju mladih iz Splita. U nastavku dana fra Matej je održao predavanje na temu Poziv u Bibliji. U predvečernjim satima mladi su posjetili antički lokalitet Mirine (Fulfinum) kod Omišlja i samostan u Portu, gdje su razgledali glagoljski lapidarij i družili se uz pjesmu.

Treći  dan, srijedu, euharistijskome slavlju predsjedao je fra Marko Neretljak uz asistenciju mladih iz Gračana. Potom su troje mladih: Mirko Armanda, Gabriela Šipek i Dominik Grudiček svjedočili o svojim životnim pozivima i kako ih doživljavaju. U poslijepodnevnim satima mladi su mogli otići u osamu i razmatrati nad biblijskim tekstovima koji su im podijeljeni, a navečer je bilo euharistijsko klanjanje u glavotočkoj crkvi.

Četvrti dan susreta, četvrtak, bio je posebno obilježen aktivnostima. Nakon euharistijskoga slavlja kojemu je predsjedao fra Mirko Mišković uz asistenciju mladih iz Belišća, uslijedilo je upoznavanje s povijesnim razvojem glavotočkoga kompleksa. U poslijepodnevnim satima mladi su se uputili u crkvu sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške gdje ih je dočekala gđa Dana Kružić i iscrpno predstavila Sv. Luciju, ostatke benediktinske opatije te Bašćansku ploču. Prije dolaska u Jurandvor mladi su se zaustavili i kod spomenika slovu az na Bašćanskoj stazi glagoljice, a po povratku posjetili su i starohrvatsku crkvicu sv. Dunata kod Punta. Nakon Jurandvora uslijedila je posjeta gradu Krku. U samostanu sv. Franje u Krku mlade je dočekao gvardijan fra Antun Badurina, a fra Mladen Pejić i fra Mirko Mišković, uz pomoć fra Jose Živkovića, pripremili su večeru – roštilj.

Peti dan, petak, euharistijskome slavlju je predsjedao fra Ivan Široku uz asistenciju mladih iz Kloštra Podravskoga. Fra Ivan je održao predavanje na temu teologije tijela nakon čega je uslijedio rad po grupama. U popodnevnim satima predstavnici grupa iznijeli su svoja izvješća uz zanimljivu raspravu o nekim aktualnim pitanjima. Navečer je organizirana pobožnost puta svjetla.

Ljetovanje mladih završilo je u subotu ujutro doručkom nakon kojega su se mladi sa svojim župnicima/župnim vikarima uputili svojim kućama.