Franjevci trećoredci glagoljaši

Ljetovanje ministranta na Glavotoku

Kao i prijašnjih godina nastavila se dugogodišnja tradicija održavanja ministrantskih susreta u Samostanu sv. Marije na Glavotoku. Ondje se okupilo 25 ministranata u kojima djeluju franjevci trećoredci glagoljaši. Ove godine na susretu su sudjelovali ministranti iz Belišća, Ogulina, Gračana, Rijeke i Splita. Tijekom pet dana boravka na Glavotoku ministranti su zajedno molili i slavili svetu misu, natjecali se u različitim športskim i društvenim igrama, te kupali se i zabavljali.

Dan je započinjao ustajanjem u 7:00 sati i zajedničkom svetom misom. Nakon toga je slijedio doručak i pospremanje soba. Poslije pospremanja soba kupali smo se u moru do ručka, a nakon toga je bio odmor. Tijekom poslijepodneva ministranti su se mogli bolje upoznati u igrama i zajedničkim razgovorima, a nakon toga bilo je slobodno vrijeme za kupanje i druženje. Svaku večer održavala se zajednička večernja molitva časoslova u crkvi, nakon koje je uslijedila večera. Po završetku večere igrali bi nogomet. Dan je završavao molitvom krunice, te počinkom u 23:00 sata.

Treći dan ljetovanja ministranti i njihovi župnici su nakon zajedničkog ručka otišli na izlet u obližnja mjesta Krk i Porat. U Portu ministranti su se upoznali s povijesnim kompleksom Samostana sv. Marije Magdalene. Nakon užine otišli su u Krk. Tu su mogli vidjeti Frankopansku tvrđavu te Samostan sv. Franje. Poslije obilaska imali su slobodno vrijeme za druženje i razgledavanje. Nakon toga svi zajedno su otišli na roštilj u krčki samostan i u večernjim satima vratili se na Glavotok.

Tijekom boravka na Glavotoku ministranti su se upoznali s poviješću crkvi i franjevačkih samostana na otoku Krku. Svaki dan su se zabavljali natječući se u šahu, skakanju u dalj, bacanju kamena, plivanju i nogometu. Radujemo se idućem susretu ministranata na Glavotoku uz želju za još većim odazivom ministranata.

Josip Bitanga

Župa sv. Obitelji, Split