Franjevci trećoredci glagoljaši

Korizmena duhovna obnova u Belišću

Protekli je vikend od 25. do 27. ožujka 2022. godine u župi sv. Josipa Radnika u Belišću održana korizmena duhovna obnova koju je vodio vlč. dr. sc. Jakov Rađa.

Jakov Rađa svećenik je Zagrebačke nadbiskupije, promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, te izvanredni duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

Korizmena duhovna obnova započela je u petak 25. ožujka večernjim susretom za mlade u koji su bili uključeni učenici osmih razreda osnovne škole te 1. i 2. razreda srednje škole. Nakon pozdravne riječi župnika fra Marka Neretljaka, vlč. Rađa je svoje obraćanje mladima započeo pitanjem: „Na koji način pronaći svoje mjesto u životu i Crkvi?“ Budućim je krizmanicima dr. Rađa pojasnio djelovanje Duha Svetoga kao treće božanske osobe koja daje zrelost vjeri. Nadahnuto govoreći o darovima Duha Svetoga, te njihovim suprotnostima prisutnima u glavnim grijesima, pripremio je mlade za euharistijsko klanjanje. Za vrijeme klanjanja mladi su promišljali o dvama pitanjima: „Tko sam ja za tebe, Gospodine?“ i „Tko si ti za mene, Gospodine?“ Ovaj je susret završio sakramentom svete ispovijedi za krizmanike.

Drugog dana korizmene duhovne obnove u subotu 26. ožujka u prijepodnevnim se satima vlč. Rađa susreo s roditeljima ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. U vrlo otvorenom izričaju progovorio je o teškoćama odgoja općenito, ali naročito u ovako bremenitim vremenima. Obitelj je, kaže, „privilegirano mjesto u kojemu se rađa, raste i sazrijeva u mudrosti, dobi i milosti.“ Kao polazišni tekst vlč. Jakov uzeo je Lukino evanđelje u kojemu nam evanđelist govori kako su Marija i Josip „izgubili“ Isusa. Ova slika pokazuje, a o tome nam govori i papa u miru Benedikt XVI., da su se u Svetoj obitelji sloboda i poslušnost prožimali na dobar način. Otvoreni razgovor i duboko promišljanje potaknuli su roditelje na uključivanje s vrlo aktualnim pitanjima o teškoćama odgoja na koje nailaze.

Popodnevni je susret bio rezerviran za predavanja i radionice s najmlađima, prvopričesnicima u našoj župe.

Na večernjoj svetoj misi, tumačeći u svojoj homiliji evanđeoski ulomak o molitvi dva čovjeka, farizeja i carinika, vlč. Rađa promišljao je o vrlo bitnim temama našeg korizmenog hoda. Korizmeni hod pretpostavlja „odmoriti se malo od sebe sama i usmjeriti se na Isusa koji je živio ne misleći na sebe.“ Vlč. Jakov progovara o „postu od nas samih“, potiče nas na molitvu koja je usmjerena k Božjem milosrđu, „sjesti, kleknuti, odahnuti i uživati u pogledu na nekoga tko je milosrdan.“

Nakon svete mise uslijedio je duhovni nagovor. U središtu nagovora bila je misao o potrebi promjene u našim životima. Promjena podrazumijeva nezadovoljstvo nama samima kakvi jesmo. U tom smislu, ovo je i vrijeme obnove, „vrijeme u kojem padaju naše maske, vrijeme susreta sa samima sobom, vrijeme propitivanja vlastite savjesti, vrijeme smanjivanja vlastitih utjeha koje koristimo da bi nam bilo bolje.“ Vraćajući se na starozavjetnu temu o židovskoj Pashi kao „blagdanu oslobođenja“, vlč. Rađa ističe kako je Uskrs, za nas kršćane, blagdan oslobođenja „od našega ega koji nam je najveći neprijatelj.“ Duhovni je nagovor zaključen tumačenjem teologije vazmenog trodnevlja kao najznačajnijeg blagdana u liturgijskoj godini. U tom vremenu kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Ono započinje misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, vrhunac dostiže na Veliki petak kada se sjećamo Isusove muke i smrti na križu, a svoj vrhunac ima u vazmenom bdijenju na Veliku subotu te na slavljima nedjelje Uskrsnuća Gospodnjega.

Korizmena duhovna obnova završila je u nedjelju 27. ožujka jutarnjim svetim misama koje je predslavio vlč. Jakov Rađa. Evanđeoski ulomak koji nam donosi četvrta korizmena nedjelja jest tekst Lukina evanđelja (Lk 15, 11-32) i ujedno jedna od najpoznatijih prispodoba u Bibliji. U kontekst ove prispodobe ulaze mlađi, izgubljeni sin, zatim otac koji je milosrdan i koji prašta, ali također i stariji sin koji je daleko od oca, iako je svaki dan s njim. Slojeviti evanđeoski ulomak poziva nas na „vraćanje sebi“, naglašava vlč. Rađa i zaključuje kako smo „bliži Bogu, što dublje ulazimo u sebe.“

Ovoj je korizmenoj duhovnoj obnovi nazočio velik broj župljana, a pokorničkim pjesmama svoj su velik obol dali i župni zborovi. Želimo da nam ovo „vrijeme obraćenja“, u duhu svega što je izrečeno i navješteno, donese svu dubinu i smisao milosnog, korizmenog vremena.

 

tekst: Marija Jelkić

foto: Krešimir Šarčević