Franjevci trećoredci glagoljaši

Ikona Kraljice franjevačke obitelji u Belišću

U subotu 28. siječnja 2023. g. franjevačke zajednice u Belišću – franjevci trećoredci glagoljaši, mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda i Franjevačke mladeži – uz brojne župljane, svečano su dočekali ikonu Blažene Djevice Marije Kraljice franjevačke obitelji. Ikona, koja je prethodno pristigla iz Našica, unesena je u ophodu u župnu crkvu sv. Josipa Radnika, uz zvonjavu svih zvona u župi, te je potom položena na predviđeno mjesto pokraj oltara. Potom je uslijedilo svečano slavlje večernje liturgije časova kojemu je predsjedao fra Mirko Mišković, mjesni duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnoga reda.

U nedjelju je ikona bila izložena u župnoj crkvi tijekom cijeloga dana. Posebno je počašćena na središnjem župnom euharistijskom slavlju. U popodnevnim satima crkva je bila otvorena za osobnu molitvu i meditaciju pred ikonom, a predvečer se ispred ikone molila franjevačka krunica sedam Marijinih radosti, koju su predmolili članovi OFS-a i Frame uz sudjelovanje mnogobrojnih župljana. Molitva je završena antifonom Zdravo, kraljice na staroslavenskome jeziku, po glagoljaškoj tradiciji franjevaca trećoredaca.

Ikona Blažene Djevice Marije Kraljice franjevačke obitelji nastala je u Litvi 2018. g. uoči 3. europskoga kongresa OFS-a i Frame te je započela svoje hodočašće po bratstvima OFS-a i Frame po cijeloj Europi. Od rujna 2022. g. ikona se nalazi u Hrvatskoj.

Ikona Blažene Djevice Marije Kraljice franjevačke obitelji iz Belišća je u ponedjeljak 30. siječnja predana bratstvu Franjevačkoga svjetovnoga reda u župi Svete Obitelji u Osijeku.