Franjevci trećoredci glagoljaši

Generalni vikar fra Sean Sheridan u kanonskom pohodu Provinciji

 

Generalni vikar fra Sean Sheridan, TOR, delegat generalnoga ministra franjevaca trećoredaca, započeo je 17. siječnja 2021. kanonski pohod sve braće i bratstava naše Provincije prije Provincijskoga kapitula koji će se održati od 6. do 9. travnja ove godine. Tajnik generalnoga pohoda je fra Matej Jovanovac. Braću i samostane u Zadarsko-splitskoj regiji pohodio je 17. ‒ 25. siječnja, a one u Kvarnerskoj regiji 28. siječnja – 3. veljače.

U tim se prigodama susreo i s ordinarijima u nadbiskupijama i biskupijama u kojima prebivaju i djeluju naši redovnici: zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem, splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem i gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem. Pohoditelj je, prema mogućnostima, razgledao i neke znamenitosti gradova i krajeva u kojima je boravio: katedralu i Dioklecijanovu palaču u Splitu, utvrdu Klis, grob biskupa Srećka Badurine, franjevca trećoredca, u šibenskoj katedrali, katedralu Svete Stošije i Stalnu izložbu crkvene umjetnosti u samostanu benediktinki u Zadru, krčku katedralu, napušteni samostan franjevaca trećoredaca u Osoru i svetište na Trsatu.

Danas, 5. veljače, započinje pohod braće i samostana u Zagrebačkoj regiji. Pohodit će župu u Kloštru Podravskom, samostan u Belišću, samostan u Odri (Zagreb) i, na kraju, Samostan sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, sjedište Provincije. Na završetku pohoda, 14. veljače, otvorit će glasovnice za izbor provincijskoga vikara i provincijskih vijećnika za sljedeće četiri godine.

fra Zvonimir Brusač