Franjevci trećoredci glagoljaši

Franjevački pripravnici za svečane zavjete na Ksaveru

U utorak 18. kolovoza 2020. g. u poslijepodnevnim satima dvadesetak franjevačkih redovnika, koji se pripremaju za polaganje svečanih redovničkih zavjeta u svojim zajednicama ove godine, zajedno s voditeljem ovogodišnjih priprema fra Stjepanom Brčinom, posjetilo je samostan sv. Franje Ksaverskoga na zagrebačkome Ksaveru. Tamo su ih dočekali fra Marko Neretljak, učitelj privremeno zavjetovanje braće u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša i fra Zvonimir Brusač, samostanski vikar na Ksaveru.

Braća su najprije posjetili privremeni liturgijski prostor u kome se sada odvijaju litrugijska slavlja na Ksaveru (budući da je crkva zbog posljedica potresa neuporabljiva). Tu ih je s poviješću franjevaca trećoredaca kao i s glagoljskom tradicijom i baštinom Provincije kratko upoznao fra Mirko Mišković, uz tehničku pomoć postulanta Patrika Mežnarića. Potom su imali priliku vidjeti oštećenja koja je nedavni potres izazvao na crkvi sv. Franje Ksaverskoga i početke radova na njihovu saniranju te štete koje je u samostanu sv. Franje Ksaverskoga izazvala poplava s početka lipnja ove godine uzrokovana puknućem glavne dovodne cijevi u samostan. Braća su zajednički slavili večernju liturgiju časova, nakon čega je slijedila rekreacija i opuštanje uz igru nogometa na igralištu na Ksaveru te večera uz roštilj i pjesmu.

Višegodišnja je tradicija kako se svi franjevački kandidati za svečane zavjete s hrvatskoga govornoga područja zajednički pripremaju za njihovo polaganje tijekom mjesec dana. Svake godine jedna franjevačka provincija preuzima brigu za organiziranje priprema, a ove je godine to Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Dvadesetak ovogodišnjih pripravnika članovi su svih opservantskih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Zagreb, Split, Zadar, Sarajevo, Mostar) te konventualske provincije. Tijekom jednomjesečne pripreme kandidati za svečane zavjete tri tjedna provode upoznavajući se s pojedinim samostanima i zajednicama te slušajući predavanja s različitim temama iz redovničkoga i franjevačkoga života, a posljednji tjedan pripreme su duhovne vježbe.