Franjevci trećoredci glagoljaši

Framaška godina u Župi sv. Nazaretske Obitelji u Splitu

Iako je framaška godina u Župi svete Obitelji u Splitu službeno završila valja se prisjetiti događaja koji su je obilježili. Framaška okupljanja u Župi započeli smo u listopadu 2019. godine, no, ja, Lara Topić, nisam prisustvovala prvih nekoliko druženja. U Framu sv. Obitelj došla sam pod sugestijom prijateljice Silvie Urlić. Slušajući njezine priče kako ugodno provode vrijeme četvrtkom navečer, odlučila sam se i sama u to uvjeriti. Iako sam čula sve njezine preporuke, nisam se mogla nadati nečemu tako umirujućem, a ujedno poučnom. Od tada nisam propustila niti jedno framaško druženje koja je predvodio, u zajedništvu s nama framašima, naš duhovni asistent, fra Marko Neretljak.

Naša druženja bila su mnogobrojna, ali je broj varirao na pojedinim susretima. Na prvih nekoliko susreta upoznavali smo s pitanjem što je to Frama. Kada smo naučili osnove naši susreti postali su zabavniji, svaki susret započinjali smo molitvom večernje nakon koje bi uslijedilo predavanje koja smo najčešće pripremali mi mladi, te smo završavali molitvom Franjevačke mladeži. Predavanja koja su mi se najviše svidjela bila su: “Prijateljstvo”, “Ženom neka se zove” i “Maske su pale”. Najviše me je dojmio tijek predavanja koji je uvijek postajao zanimljiviji s našim pitanjima i osobnim iskustvima. Svakog prvog četvrtka u mjesecu imali smo klanjanje nakon kojeg bismo druženje nastavili kroz razne igre. Klanjanja su mi osobno bila najdraža jer je to bila prilika da se opustim i duhovno napunim nakon iscrpljujućeg tjedna u školi. U božićnom vremenu susreti su se razlikovali od ostalih u tome što smo ukrašavali crkvu i pakirali pakete za ljude slabijeg imovinskog stanja.

U veljači fra Marko Neretljak predložio je odlazak u Šibenik na Međupodručnu školu animatora i seminar za voditelje formacije. Za taj susret odlučili smo se Teo Mušura i ja te smo krenuli 28. veljače 2020. Teme susreta svodile su se na rečenicu sv. Augustina: „U tebi mora gorjeti ono što želiš zapaliti u drugima.“ Tamo sam upoznala mnoge framaše među kojima su bili i članovi Područnog vijeća. Po povratku u Split, koji je bio 1. ožujka 2020. g., osjećala sam se nadahnuto, a ujedno i tužno što susret nije trajao duže. Nedugo zatim članice područnog vijeća posjetile su nas na našem susretu i održale predavanje na temu komunikacije. Uslijedilo je još nekoliko susreta, a potom su druženja bila zabranjena zbog bolesti Covid-19. Tijekom karantene druženja smo pokušali održavati putem interneta.

Pošto se situacija s Covid-19 malo smirila, ponovno smo se nastavili susretati i to nekoliko puta i tada se odvio i najupečatljiviji susret ove godine, predavanje koje je održao p. Ike Mandurić na blagdan sv. Ante. Također i dvoje naših framaša su s fra Markom bila na obećanjima Frame Kloštar Podravski.

Iako je ova framaška godina zbog pandemije bila „drugačija“ i „kreativna“ naša vjera je vjerujem rasla te smo uspješno polovinom srpnja priveli je kraju. Pred nama je veliki događaj obred primanja u franjervačku mladež koji će biti nadamo se krajerm kolovoza ove godine.

Lara Topić