Franjevci trećoredci glagoljaši

Susret područnih vijeća i Nacionalnog izvršnog odbora FRAME

U samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu održan je od 14. do 16. siječnja 2022. II. Susret područnog i nacionalnog vijeća Frame. Na susretu je sudjelovalo 20-ak mladih odgovornih u svojim bratstvima i nekoliko duhovnih asistenata. Mladi su došli iz Splitsko-dubrovačkog, Zadarsko-šibenskog, Osječkog i Zagrebačkog područnog bratstva te iz Nacionalnog vijeća Frame. Na susretu su bili prisutni i duhovni asistenti fra Ivica Janjić, OFM, fra Josip Ćibarić, OFMCap, fra Matej Jovanovac, TOR, fra Matija Marijić, OFM i s. Rafaela Jozić, SCSC.

Susret je započeo u petak, 14. siječnja, s večernjom svetom misom i večernjom molitvom časoslova. Svetu misu je predslavio fra Matej Jovanovac, duhovni asistent frame Ksaver i nacionalni duhovni asistent. Iza mise je bilo framaško druženje uz pjesmu, igre i razgovor.

Drugi dan je započeo s jutarnjom molitvom časoslova. Tog dana nagovor je imao fra Ivica Janjić na temu „Bratstvo nije tvrtka.“ Nakon nagovora uslijedio je rad po grupama, a zaključci rada sažeti su u nekoliko misli: tražiti Božju volju i gledati na nju kao blagoslov, biti spreman prihvatiti je, pristupati drugima s ljubavlju te hraniti se dobrim duhovnim stvarima. U podne je uslijedila molitva Anđeo Gospodnji i srednji čas. Poslijepodne mladi su imali na raspolaganje slobodno vrijeme za obići grad, igrati društvene igre ili imati osobni razgovor s duhovnim asistentom. Prije svete mise u 18 sati molila se krunica s narodom. Svetu misu je predslavio fra Josip Ćibarić, nacionalni i mjesni duhovni asistent frame Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. U propovijedi je naglasio Isusove riječi upućene Leviju – sv. Mateju da pođe za njim. Taj poziv za nasljedovanje Isus upućuje svima. Budući da je dan najljepše završiti kako je i započeo, s Gospodinom, u 21.30 bilo je euharistijsko klanjanje, koje je predvodio fra Matija Marijić, duhovni asistent frame Vukovar i Osječkog područnog bratstva. Iza klanjanje je bilo još kratko framaško druženje uz igre.

I treći dan započeli smo jutarnjom molitvom časoslova. Nakon molitve i doručka, framaši su slušali predavanja Marte Radoš i Anite Jerković, sestara iz OFS-a, na temu „Bratski odnosi.“ Govorile su o tome koji su temelji bratstva, što bratstvu daje stabilnost i vodi ga prema plodovima te koji su to plodovi bratstva. Nakon nagovora uslijedio je okrugli stol gdje su se mladi osvrnuli na izazove u mjesnim bratstvima i u vijećima u kojima služe. U 11.30 imali smo svečanu svetu misu s narodom. Svetu misu je predslavio fra Ivica Janjić, duhovni asistent frame Kaptol i predsjednik nacionalnih duhovnih asistenata. Na svetoj misi su koncelebrirali fra Marija Marijić i fra Zvonimir Brusač, TOR, gvardijan samostana na Ksaveru. Na početku mise gvardijan je uputio riječi pozdrava mladim framašima i njihovim duhovnim asistentima. Fra Ivica je u homiliji aktualizirao odlomak iz Ivanova evanđelja koji je govorio o svadbi u Kani Galilejskoj: „Bog se želi oženiti s nama, to znači da na najintimniji način želi ući u tvoj život i sjediniti se s tobom. Mnogi vjeruju u Isusa kao Boga, ali ih malo vjeruje u Njegovu ljubav, u Njegovo milosrđe. Mnogi poznaju Isusa kao Boga, ali poznajemo li ga kao zaručnika?“ Na kraju misnog slavlja gvardijan se zahvalio framašima, na čelu s predsjednicom Anom Matić, na dolasku i boravku u našem samostanu. Zahvalio se i duhovnim asistentima i svima koji su pridonijeli održavanju susreta. Riječi zahvale domaćinima fra Zvonimiru i fra Mateju uputio je i fra Ivica u ime framaša i duhovnih asistenata. Poslije svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje na Ksaverskoj Kalvariji, a nakon toga fra Zvonimir je mladima pokazao Misal po zakonu Rimskog dvora iz 1483., koji se čuva u samostanskoj knjižnici. Druženje je završilo zajedničkim ručkom i rođendanskim slavljem predsjednice Ane, nakon kojeg su se framaši uputili svojim kućama i svojim bratstvima duhovno napunjeni i spremni pokazati plodove ovog susreta u svojoj frami.

Mir i dobro.

Teo Mušura