Franjevci trećoredci glagoljaši

Održane duhovne vježbe na Školjiću

Ovogodišnje duhovne vježbe u Samostanu sv. Pavla Opata na Školjiću održale su se od 11. do 14. listopada 2021. g., a voditelj je bio p. Mijo Nikić, član Družbe Isusove, svećenik i psiholog. Pater Mijo predaje na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu i voditelj je zaklade Biskup Josip Lang koja se brine za starije, siromašne i nemoćne osobe.

Na duhovnim je vježbama sudjelovalo jedanaest redovnika. Uz domaćine fra Božu Sučića i fra Ivana Badurinu sudjelovali su: fra Niko Barun, fra Antun Badurina, fra Jakov Božo Teklić, fra Branko Janjić, fra Anto Lukenda, fra Kristijan Kovačević, fra Jurica Galić, fra Josip Vrdoljak, bogoslov fra Tomislav Sabađija te svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Donald Marković.

Dnevni  duhovni  raspored  sastojao se od  svete  mise, molitve  časoslova,  dvaju razmatranja  i  večernjih  pobožnosti koje su uključivale molitvu krunice i euharistijsko klanjanje, a sudionici su imali vremena i za osobnu meditaciju i povlačenje u inspirativnom i opuštajućem ambijentu otoka Školjića.

Pater Mijo je imao interdisciplinarni pristup duhovnim vježbama te je želio da čovjeka (sebe) promatramo integralno, tj. u svim njegovim dimenzijama: tjelesnoj, psihičkoj (emocionalnoj), društvenoj i duhovnoj, a svoja razmatranja obogatio je prezentacijama, kratkim videoisječcima i glazbenim temama. Uz svetopisamske tekstove predavanja su sadržavala i poticajne misli svetaca, filozofa i pjesnika. Uvodno razmatranje započelo je temom prihvaćanja sebe, nastavilo se promišljanjem o krivim i pravim slikama Boga te poticajem na osobni odgovor na pitanje „Tko je za mene Isus Krist?“ Drugi dio duhovnih vježbi započeo je uvodnim razmatranjem o grijehu, ispitom savjesti i mogućnošću za sakrament pomirenja, a nastavio se razmatranjem o eshatološkim stvarnostima: smrti, sudu, čistilištu, paklu, nebu i uskrsnuću. Posljednji ciklus razmatranja sadržavao je savjete kako svladati stres, krizu i psihotraumu te promišljanje o odnosu duhovnosti i depresije. Na samom kraju p. Mijo je iznio 25 savjeta za zdrav i osmišljen život koje je napisao u suradnji s dr. med. Marinom Jurčić.

Jedan od sudionika je rekao da mu se svidjela „jednostavnost i opuštenost koju je osjetio za vrijeme duhovnih vježbi“, a uz ugodna bratska druženja i prirodni ambijent otoka Školjića veliki doprinos za ugodnu atmosferu ima, svakako, i samostansko bratstvo koje se pobrinulo da sudionicima ništa nedostaje.

fra Branko Janjić