Franjevci trećoredci glagoljaši

Vikend u samostanu

U samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu prethodnog vikenda od 21. do 23. veljače održan je vikend-susret za mladiće osmih razreda te prvih i drugih razreda srednje škole iz župa povjerenih našoj provinciji. Svake godine slični susreti na razini naše zajednice okupe lijep broj mladića koji žele, uz svoje župnike, provesti nekoliko dana u samostanu, osjetiti način i dinamiku redovničkoga života, ali i upoznati vršnjake iz drugih gradova. Ove godine susret je privukao sedamnaest mladića iz raznih dijelova Hrvatske. S juga Lijepe Naše, iz Splita, pod vodstvom fra Marka Neretljaka pristigla su dvojica mladića, iz grada Zadra pod vodstvom fra Mirka Kralja došla su četvorica mladića; iz ravne Slavonije, iz Belišća, s đakonom fra Josipom Dolićem stigla su četvorica mladića, dok su iz glavnog grada Zagreba iz župe sv. Mihaela iz Gračana pristigla šestorica mladića pod vodstvom fra Marina Matančića te jedan mladić iz župe sv. Franje Ksaverskog.

Prvoga dana nakon okupljanja u samostanu imali smo zajedničku večeru zajedno s fratrima iz kuće, a potom svečanu molitvu časoslova u crkvi. Nakon tog uslijedilo je upoznavanje s programom susreta, ali i međusobno upoznavanje u kojemu je svaki od sudionika dobio oblik maske izrađen od papira na kojoj je napisao svoje mane, ali i vrline, te je kroz druženje i prepoznavanje tuđih vrlina otkrivao tko je drugi i odakle dolazi. Nakon ovog prvog dijela koje je imao za cilj međusobno se zbližiti, imali smo priliku za sakrament pomirenja te zajedničko klanjanje kojim smo završili dan zahvalivši time Gospodinu koji nas je okupio.

Subota je bila poprilično dinamična već od samoga jutra. Nakon ustajanja i zajedničkoga moljenja božanskoga časoslova i doručka, dečki su imali priliku poslušati predavanje s temom Poziv kroz biblijske osobe, koje je održao fra Marko, a nakon pauze i kratke okrjepe đakon fra Mirko Mišković izložio je mladićima najvažnije događaje iz povijesti franjevaca trećoredaca, ali ih i upoznao s bogatom glagoljaškom baštinom i, prvenstveno, s glagoljskim knjigama. Također, sudjelovali su i na radionici pisanja glagoljskih slova. Prijepodne smo sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predslavio provincijal fra Ivo Martinović, a nekolicina mladića su ministrirali. Poslije ručka uslijedio je obilazak važnih kulturnih i društvenih znamenitosti grada Zagreba. Obilazak smo započeli molitvom za proglašenjem svetim našega blaženika i mučenika Alojzija Stepinca, a završili posjetom muzeju Hrvatskoga nogometnog saveza. Po povratku u samostan imali smo vrijeme za rekreaciju, koje smo iskoristili igrajući stolni nogomet i stolni tenis. U večernjim satima, nakon izmoljene večernje molitve i večere, uslijedilo je zajedničko druženje i svjedočanstvo dvojice mladića koji su prošli identične vikend-susrete u samostanu. Jedan od njih je Matej Marić, trenutni postulant, te Patrik Mežnarić. Poslije svjedočanstava uslijedilo je gledanje filma Se Dio vuole.

Nedjelja, kao posljednji dan boravka mladića, bila je rezervirana za nešto laganiji tempo. Nakon jutarnje molitve i doručka fra Josip je održao predavanje na temu Izazovi digitalizacije, a kruna susreta ovih dana bilo je misno slavlje sa župnom zajednicom u 11 i 30 sati koje je predslavio fra Mirko Kralj. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedio je ručak i zahvala samostanskoj zajednici na gostoprimstvu kroz tri dana. U poslijepodnevnim satima mladići su se, zajedno sa svojim voditeljima, uputili prema vlastitim župama iz kojih su i pristigli.

Fra Josip Dolić TOR