Franjevci trećoredci glagoljaši

Duhovne vježbe na Glavotoku

 

U samostanu Svete Marije na Glavotoku, na Krku, održane su od 5. do 9. rujna 2022. duhovne vježbe na kojima su sudjelovala dvanaestorica braće naše Provincije iz samostana u Zagrebu, Belišću i Splitu te iz samostana na Krku. Vodio ih je, na temelju obnovljenoga Pravila i života braće i sestara Trećega samostanskog reda svetoga Franje, fra Daniel Patafta, OFM, docent na Katedri crkvene povijesti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, povodom 40. godišnjice odobrenja tog pravila (8. prosinca 1982.) i u skladu s odlukom prošloga provincijskog kapitula.

U razmatranjima je fra Daniel posebnu pozornost posvetio uvodnom poglavlju te poglavljima o „duhu molitve“, o „služenju i radu“, o životu u bratstvu, o poslušnosti i o „apostolskom životu“, povezujući franjevačke izvore pravila s okolnostima života Crkve i društva u 13. stoljeću i aktualizirajući poruke pravila u realnosti današnjega redovničkog života u franjevačkim zajednicama u nas. U homilijama je podrobno tumačio Božju riječ koja se naviještala pojedinog dana i aktualizirao ju u kontekstu redovničkog života i svećeničke službe.

Sveti Franjo nam je uzor, rekao je, jer je na putu obraćenja bio osjetljiv za Božji govor i njegove nove pozive te ih nastojao razumjeti i oživotvoriti. U razmatranjima je, među ostalim, ukazao na područja na kojima je odricanje, kao pokazatelj obraćenja, potrebno u današnjim okolnostima; naglasio je važnost, za naše vrijeme, cjelovitog života iz vjere na temelju primjera prve kršćanske zajednice (apostolski nauk, zajedništvo, molitva, euharistija, služenje); istaknuo je da apostolski život, u naravi i tradiciji franjevačkih zajednica, obuhvaća razna područja ljudskog života i da se otvara potrebama ljudi u konkretnim prostorima i vremenima.

Fra Zvonimir Brusač