Franjevci trećoredci glagoljaši

Duhovna obnova u Belišću

U župnoj crkvi svetoga Josipa Radnika u Belišću u vremenu od 3. do 5. prosinca 2021. godine održana je duhovna obnova koju je predvodio don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće Salesiana iz Zagreba.

Duhovna je obnova započela u petak 3. prosinca večernjom svetom misom koju je predslavio don Mihovil. Nakon svete mise uslijedio je duhovni nagovor, a potom susret s mladima, uglavnom krizmaničkom skupinom. Nakon uvodne riječi i pozdrava župnika fra Marka Neretljaka, koji je i inicirao ovu duhovnu obnovu, mladima se obratio don Mihovil. Najprije je predstavio zajednicu kojoj pripada i njezinu karizmu, a to je ponajprije rad s mladima. U obraćanju mladima don Mihovil je naglasio važnost sebedarja. Kao što Isus na križu daje svoj život iz ljubavi za nas ljude, jednako tako biti kršćanin znači sebe dati drugima. Nakon duhovnoga nagovora uslijedilo je euharistijsko klanjanje, a poslije su mladi pristupili sakramentu svete ispovijedi.

Drugoga dana duhovne obnove, u subotu 4. prosinca, u prijepodnevnim je satima održan susret  don Mihovila s roditeljima ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Kazavši kako je odgoj „istovremeno i najljepša i najteža stvar na svijetu“, don Mihovil je o odgoju govorio iz perspektive vjere. Današnja je obitelj suočena s velikim izazovima i pritiscima ekonomske i društvene naravi. U kršćanske je obitelji, nastavio je dalje don Mihovil, nužno vratiti molitvu koja povezuje i pomaže u suočavanju s vremenitim teškoćama i problemima. Popodnevni je susret bio namijenjen djeci od 3. do 8. razreda osnovne škole. Don Mihovil je za njih pripremio kraću katehezu s radionicom, a koja je za cilj imala posvješćivanje svojih, od Boga darovanih, talenata i darova. Učenici su potom mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Drugi je dan duhovne obnove završio svetom misom te euharistijskim klanjanjem. U svojoj je homiliji don Mihovil naglasio kako nam je Krist dao mogućnost biti djecom Božjom kada „puštamo da nas vodi i uđe u naša srca.“ Posebnu je pozornost posvetio i Svetoj Obitelji, poglavito Blaženoj Djevici Mariji koja se pouzdaje u Boga te mu dopušta prići „njezinoj neznatnosti i nesigurnosti“. Potom je  održan susret don Mihovila s predstavnicima različitih župnih zajednica. Nakon dijaloga u vrlo suradničkom ozračju, don Mihovil je zaključio da ako bi netko bio dobar kršćanin, trebao bi slijediti evanđeosku misao o „soli zemlje“ i „svjetlosti svijeta“, jer „svatko ima svoju ulogu u ime Isusa Krista.“

Duhovna je obnova završila u nedjelju 5. prosinca na jutarnjim svetim misama koje je predslavio don Mihovil . Vjerničkim je slavljima nazočio velik broj župljana, a milosno vrijeme došašća uzveličano je i pjevanjem župnih zborova.

Možemo primijetiti i nadati se kako će ova duhovna obnova biti velika snaga i radost obnavljanju našega vjerničkoga zajedništva, kako u našim obiteljima, tako i u župi.

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)