Franjevci trećoredci glagoljaši

Dan Provincije obilježen hodočašćem u Herceg Novi

Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša obilježila je Dan Provincije (Sveti Jeronim, 30. rujna) hodočašćem u Herceg Novi 26. i 27. rujna 2022. koje je vodio provincijal fra Ivo Martinović i na kojem su sudjelovala sedamnaestorica braće iz sve tri regije Provincije.

Okupljanje je bilo u ponedjeljak 26. rujna uvečer u Župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni kraj Dubrovnika u kojoj ih je dočekao i ugostio župnik don Vilim Petrović. Nakon večere neki su sudionici prenoćili u župnoj kući, a ostali u nedalekim franjevačkim samostanima u Pridvorju i Cavtatu kojima sada upravljaju bosanski franjevci. U Pridvorju ih je primio predstojnik samostana fra Ivo Kramar, a u Cavtatu predstojnik fra Ilija Stipić.

Na hodočašću u Herceg Novi u utorak 27. rujna braća su najprije posjetila bivši franjevački samostan sv. Antuna u kojem su članovi Provincije živjeli i djelovali od 1899. do 1972., a u kojem posljednjih pedeset godina žive i djeluju sestre milosrdnice splitske Provincije  Navještenja Gospodinova. Sestre ove godine slave zlatni jubilej svoje prisutnosti u tom samostanu i Herceg Novom. (Samostan su potkraj 18. st. osnovali franjevci, manja braća venecijanske provincije.)

U samostanu su sa sestrama milosrdnicama slavili euharistiju na svetkovinu sv. Vinka Paulskog, njihova utemeljitelja. Predsjedao je provincijal fra Ivo Martinović, a suslavili su don Siniša Jozić, župnik u Herceg Novom, bivši provincijali fra Božo Sučić i fra Ivan Paponja te ostala braća. Provincijal je u homiliji, između ostalog, usporedio sv. Franju i sv. Vinka ističući kako su obojica imali osjetljivost za siromaštvo i siromašne. Nakon liturgijskog slavlja poglavarica s. Antonija Vugdelija i sestre Zrinka Marković i Silvana Perić priredile su u samostanu prigodni domjenak za našu braću.

U nastavku hodočašća braća su došla u crkvu-svetište sv. Leopolda Mandića koji je rođen i odrastao u Herceg Novom. Župnik don Siniša Jozić detaljno im je prikazao svečev život i bitne  dimenzije njegove svetosti i poslanja, a potom im prikazao povijest i znamenitosti župne crkve sv. Jeronima i približio posebne okolnosti života malobrojne župne zajednice u Herceg Novom. Na kraju hodočašća su na groblju sv. Ane posjetili grob fra Stanka Dujmovića, franjevca trećoredca (1866. – 1940.) koji je živio u hercegnovskom samostanu i u njemu preminuo.

Na objedu se braći pridružio kotorski biskup mons. Ivan Štironja te im u prigodnom govoru prikazao život Kotorske biskupije i zahvalio za posjet Herceg Novom.

 

fra Zvonimir Brusač