Franjevci trećoredci glagoljaši

Božićna čestitka provincijala fra Ive Martinovića

Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!  … Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.“  (Lk 2, 14 -16)

Poštovana braćo!

Pred nama su veliki i sveti dani božićnog otajstva. Božić nam svake godine iznova dolazi i donosi osjećaje radosti i mira. Potiče nas da svoje misli i srce još više usmjerimo na nutarnji pogled u tajnu Božje imanentnosti i transcendentnosti u rođenju njegova Sina. Otkrivamo kako nas Božić uvijek na nov način još više privlači i osvaja. Nedokučivo nam je otajstvo u bogatstvu siromašnoga Boga i njegovo božanstvo koje se otkriva u  Djetetu Isusu, rođenom u Betlehemu.

Dok mu se radujemo i dok ga slavimo, znamo da ga svatko od nas doživljava i slavi na svoj način. To je naše dragocjeno iskustvo Boga, njegove blizine, prisutnosti i djelovanja. U svojim mislima i nutrini mi o tom iskustvu stvaramo i određene slike koje govore o doživljenome. Osobno iskustvo Boga uvijek nas usmjerava na ono duhovno, onostrano, nadnaravno, čemu se još više želimo približiti.

U ove božićne dane prisjetimo se svetog Franje koji je potpuno slijedio Gospodina; prisjetimo se kako je on u svom životu želio doživjeti i imati iskustvo Isusova rođenja. Nisu li žar njegove ljubavi i žar vjere u čudesan i neshvatljiv događaj Isusova utjelovljenja i rođenja bili razlog da je svoje duhovno iskustvo pokušao uprizoriti praveći jaslice u Grecciu 1223. g.? Iskustvo otajstva Božića za svetog Franju, kao i naša osobna i zajednička iskustva, duhovno su bogatstvo koje nam Isus svake godine daje donoseći u naše živote  radost i mir i darujući nam ljepotu Božje ljubavi koju ponovno treba otkriti, iskusiti, živjeti, naviještati i slaviti.

Konferencija Franjevačke obitelji, koja predstavlja franjevačke zajednice po cijelom svijetu, odlučila je da se od 2023. do 2026. g. obilježi niz 800-obljetnica koje su povezane sa životom sv. Franje Asiškog. To su, kao što znate:  Potvrđeno pravilo i jaslice u Grecciu (2023.), Stigme (2024.), Pjesma brata Sunca (2025.) i Franjino preminuće (2026.) Sljedeća godina je u cijeloj Franjevačkoj obitelji  u znaku obilježavanja Potvrđenog pravila i jaslica u Grecciu. Obilježavanje ovih obljetnica oživljava u nama duhovna iskustva svetog Franje i vodi nas na izvore franjevačke duhovnosti. U slavlju tih obljetnica ne želimo se samo prisjetiti spomenutih događaja  nego obnoviti svijest o njihovom značenju u življenju naše karizme i identiteta u Crkvi i društvu, kao i u stvarnostima osobnog i zajedničkog življenja. One nas pozivaju na jedno dublje i ozbiljnije razmišljanje o našem odnosu prema Bogu, prema ljudima, ljudskom životu, prema siromasima i osobama koje su opterećene životnim nevoljama ili nesrećama.

Otajstvo Božića, božićni blagdani i obilježavanje ovih obljetnica prigoda su da provjerimo koliko je živo naše djelovanje u Crkvi i Provinciji, kao i u životu braće i sestara kojima  nas Gospodin šalje. Neka oni budu i milosno vrijeme za naše iskustvo Boga, evangelizacijskog poslanja, apostolata i pastoralnog rada i za naš redovnički i svećenički život u vremenu sinodskoga hoda s cijelom Crkvom. Neka se po njima jača i produbljuje naše zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, dok slijedimo Krista Spasitelja u našim radostima i poteškoćama.

Život svetoga Franje, njegove riječi i ljubav prema Kristu, Crkvi, ljudima i svemu stvorenome imaju snagu i za naše vrijeme, uzor su nam i u današnjemu naviještanju evanđelja, u naviještanju ljubavi Božje koja donosi radost, prihvaća život, stvara i promiče zajedništvo, gradi međusobno povjerenje i svima donosi mir.

Franjine jaslice u Grecciu i slavlje euharistije u spilji izvirali su, prema riječima Tome Čelanskog, iz njegove želje da doživi stvarnost utjelovljenja Sina Božjega, njegovog siromaštva i poniznosti, stvarnost ljubavi Božje koja nam se potpuno dariva.

Poštovana braćo, dok slavimo Božić i vjernicima naviještamo “ljubav Božju preveliku”, pokušajmo naći više vremena za Boga i osluškivati Božji dolazak u svom srcu, životu i radu, jer Mali Bog – Božić – Isus uvijek nam donosi radost i mir, uvijek nam daje snagu da ga nasljedujemo svojim životom i radom.

S ovim mislima želim vam svima čestit Božić i blagoslovljenu novu 2023. godinu!

Fra Ivo Martinović, provincijal

 

Zagreb, 13. prosinca 2022.

(Br. 321/2022)