Franjevci trećoredci glagoljaši

BLAGOSLOVLJENA SLIKA SVETOGA STJEPANA UGARSKOGA U BISTRINCIMA KOD BELIŠĆA

Na svečanom euharistijskom slavlju u subotu 27. studenog 2021. u crkvi u Bistrincima, filijali Župe sv. Josipa Radnika u Belišću, blagoslovljena je i dana na javno štovanje slika svetoga Stjepana, ugarskoga kralja i zaštitnika sela Bistrinci.

Svetom misom predsjedao je delegat đakovačko-osječkoga nadbiskupa preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera, u nazočnosti dekana Valpovačkog dekanata vlč. Zvonka Mraka te vlč. Roberta Almašija, župnika Župe Snježne Gospe u Harkanovcima i fra Marka Neretljaka, župnika Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću.

Slika svetoga Stjepana rad je poznatog ludbreškog akademskog slikara Gorana Petrača. Štovanje sv. Stjepana u Bistrincima seže u 1813. godinu kada je podignuta crkva njemu u čast. Mađarski narod štuje ga kao svoga apostola, zaštitnika i heroja koji je opravdao povjerenje dano od pape Silvestra II. na način da nije postao samo kralj, već i apostol koji je Mađarsku priveo kršćanstvu.

Govoreći o svetom Stjepanu, kralju čije je djelo trajno, budući da je svoj dom i domovinu gradio na Stijeni, na Kristu, predvoditelj slavlja, preč. Mato Gašparović, osvrnuo se na dijelove pisma sv. Stjepana kojega nazivaju i „ogledalom za knezove“, a koji nam mogu biti putokaz u svakodnevnom životu i radu. „Budi milosrdan prema svima koji trpe nasilje. U svom srcu imaj stalno na pameti Gospodinov primjer: Milosrđe hoću, a ne žrtvu. Sa svima budi strpljiv, ne samo s moćnima, nego i s onima koji su bez vlasti. Budi i ponizan, da te Bog uzvisi, ovdje i ubuduće. Budi doista umjeren pa nikog ne kažnjavaj ili osuđuj preko mjere. Budi blag, da ne bi nikad iznevjerio pravednost. Budi pošten i nikad nikomu ne nanosi bez razloga sramotu. Bez toga nitko nije kadar ovdje vladati, niti prispjeti u vječno kraljevstvo…«

Sveti Stjepan Ugarski zaštitnik je Mađarske, kraljeva, roditelja, zidara, klesara i kamenorezaca te mnogih naselja, crkava i kapela diljem hrvatskih krajeva i svijeta.

Prvu oltarnu sliku svetoga Stjepana vjernici Bistrinaca naručili su 1935. godine u Zagrebu od nepoznatog umjetnika i trenutno se nalazi u starom dijelu crkve. Nakon dogradnje novoga dijela crkve vjernici su donedavnog župnika fra Branka Janjića i prof. Branka Matišića zamolili da se i u novom dijelu crkve izradi slika svetoga Stjepana, zaštitnika crkve i sela, čija je izrada povjerena upravo umjetniku Goranu Petraču. Ono što je posebno dojmljivo na slici, istaknuo je župnik fra Marko je „s jedne strane kraljevska poniznost pred Bogom koji je sve stvorio, a s druge strane čvrsto držanje i muževnost koja često nedostaje nama kršćanima. Čvrstina, snaga, ali i poniznost pred Bogom“.

Svečanoj svetoj misi nazočili su i generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku Janos Sandor Fuzik, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković, autor slike akademski slikar Goran Petrač, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić i direktor Millenium promocije g. Mario Petrović.

Misno slavlje uveličali su i mještani Bistrinaca u narodnim nošnjama, kao i Mješoviti pjevački zbor Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću, pod ravnanjem prof. Želimira Sušića i časne sestre Alemke Štefanko.

 

(tekst: dr. sc. Dajana Vinković; foto: Krešimir Šarčević)