Franjevci trećoredci glagoljaši

Biskup Ivan Šaško na proslavi svetkovine sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu

Župa sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu i istoimeni samostan franjevaca trećoredaca proslavili su 3. prosinca svetkovinu svoga zaštitnika, velikog i uzornog misionara Družbe Isusove. Euharistijskom slavlju predsjedao je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a koncelebrirali su provincijal fra Ivo Martinović, župnik i gvardijan fra Ivan Paponja, kanonik mons. Zvonimir Sekelj, predsjednik nadbiskupijskog Povjerenstva za ekumenizam i dijalog te četrnaestorica svećenika, među kojima su bili franjevci trećoredci iz samostana i Provincije i svećenici iz zagrebačkoga Gornjogradskog dekanata.

Biskup je u uvodu podsjetio da nam sveci nisu samo uzor i zagovornici; kao vjernici možemo osjetiti i radost zajedništva s njima. Tumačeći u homiliji evanđeoski odlomak, tekst o sveopćem poslanju s kraja Evanđelja po Marku, biskup je naglasio da uskrsli Isus šalje apostole propovijedati evanđelje, iako je prethodno prekorio „njihovu nevjeru i okorjelost srca što ne vjerovaše onima koji ga vidješe uskrsla od mrtvih“. Štoviše, rekao je biskup, Isus ih poziva da se u propovijedanju „oslobode svih oblika sigurnosti i oslonaca“ jer „što se više oslobode od raznih interesa i sebičnosti, evanđelje je djelotvornije“. Sveti Franjo Ksaverski, naglasio je biskup, „bio je posvema prožet ‘globalnom’ mišlju tadašnjega doba, ali ipak s bitnom razlikom, o kojoj i mi trebamo razmisliti“. „Nije težio za vlašću i probitkom, nego mu je stalo do ljudi i do toga da im s pomoću navještaja Kristove radosne vijesti otvori smisao života, prostor za život na zemlji u skladu s ljudskim dostojanstvom i za puninu života u vječnosti, u Božjemu kraljevstvu.“ Njegov je način ‘globaliziranja’, to jest evangeliziranja, „nerijetko dolazio u sukob s izrabljivačkim shvaćanjem tadašnjih političara i poduzetnika“. Iako se možemo diviti putovanju sv. Franje Ksaverskog u daleka svjetska prostranstva u ono doba i onim sredstvima, biskup je ukazao na tri drugačije njegove osobine koje i nas danas mogu i trebaju izazvati na razmišljanje i nasljedovanje: njegovu uvjerljivost „koja proizlazi iz toga što je on bio duboko ukorijenjen u vjeri“, njegovu vjerodostojnost jer „on o vjeri nije previše govorio, nego ju je živio“ i njegovu hrabrost „kojom se zauzima za slabe, a protiv moći onih koji su bili viđeni kao ‘njegovi’, Europljani i kršćani“.

Na kraju svete mise župnik fra Ivan Paponja zahvalio je predsjedatelju biskupu Šašku, svima nazočnima i svima koji su pripremili slavlje te posebno pozdravio g. Stipu Zebu, izaslanika gradonačelnika, posebnog savjetnika za vjerske zajednice grada Zagreba.

U nastavku slavlja, u samostanskoj blagovaonici, pridružili su se nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru, don Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarijata i drugi svećenici iz dekanata. Sjedišta Nuncijature i Vojnog ordinarijata nalaze se na području Župe sv. Franje Ksaverskog, nedaleko od crkve. Pozdravljajući nazočne, provincijal fra Ivo Martinović je posebno zahvalio Nunciju za njegov dolazak na slavlje i njegov prvi posjet samostanskoj zajednici na Ksaveru.