Franjevci trećoredci glagoljaši

Dobro došli

Na današnji dan, 22. veljače, davne godine Gospodnje 1483. na do danas nepoznatoj lokaciji dovršeno je tiskanje Misala po zakonu rimskoga dvora, prve hrvatske tiskane knjige. Ujedno je to bio prvi misal u svijetu koji nije bio tiskan latinskim jezikom i pismom: Misal je tiskan našim drevnim pismom – glagoljicom te našim crkvenoslavenskim jezikom. Taj je događaj označio ulazak našega naroda u „Gutembergovu galaksiju“ te pokazao kako su Hrvati išli u korak s cijelom kulturnom Europom svoga vremena, iako su živjeli u teškim okolnostima. Ne možemo zanemariti kako je ta naša prva tiskana knjiga upravo misal, knjiga iz koje katolički svećenik svakodnevno slavi euharistiju pružajući Božju spasonosnu riječ i dijeleći kruh života Božjemu narodu. Tako je ta naša prva tiskana knjiga tiskana upravo za svećenika glagoljaša kako bi mogao izvršiti službu prema narodu koji mu je povjeren.

Danas se nalazimo u nekim novim „galaksijama“ u kojima uz tiskanu riječ svoju ulogu preuzima i riječ u elektroničkome obliku. Svjesni kako je prisutnost na internetu danas zahtjev koji se ne može preskočiti te kako moramo odgovoriti na taj izazov vremena, odlučili smo temeljito obnoviti internetsku stranicu naše Provincije. Ona je naš prozor u suvremeni svijet i mjesto susreta između nas i vas koji ćete ju posjećivati i otvarati. Nastojali smo ju oblikovati da odražava našu franjevačku jednostavnost i skromnost, ali da u isto vrijeme bude i vrelo s kojega ćete moći hraniti svoj kršćanski život te i crpsti iz bogate riznice naše kulturne baštine. Na našoj stranici tako ćete moći pratiti vijesti i najave svih važnijih događaja u našoj Provinciji, pa time i župama u kojima djelujemo. Na njoj se nalaze osnovni podatci o našem Trećem samostanskom redu sv. Franje, kao i o našoj Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša u Hrvatskoj te našim zaštitnicima, utemeljitelju, znamenitim fratrima iz prošlosti naše zajednice i sl. Donijeli smo podatke o svim našim kućama, kratko prikazali njihovu povijest, ponudili vam kontakte na koje se možete obratiti te sve to obogatili fotografijama i, posebno, kratkim videom o svakoj našoj kući. Nastojali smo u osnovnim crtama prikazati duhovnost koju živimo i koja nas čini upravo franjevcima trećoredcima glagoljašima te vama ponuditi duhovnu okrjepu kroz tekstove pojedine naše braće. Budući da svaka zajednica može opstati i nastaviti svoju povijest jedino ukoliko postoji pomladak koji će na sebe preuzeti tu plemenitu i bremenitu zadaću, na našoj stranici prikazali smo put koji netko mora proći kako bi postao fratar trećoredac. Nadalje, naši fratri i naša zajednica nosili su kroz cijelu svoju povijest časni naslov glagoljaši te ćete na ovoj stranici moći saznati mnoge informacije o našem drevnom pismu i prvom slavenskom književnom jeziku (crkvenoslavenskome).

Stvaranje stranice je posao koji zahtjeva mnogo truda, mnoge uvide u različita polja, vještinu služenja suvremenim računalnim sustavima kao i određenu dozu umjetničkoga. Stoga je na ovome poslu radila ekipa u kojoj su se našli oni koji su svojim znanjem i vještinama odgovorili tom izazovu. Svima njima iskreno zahvaljujemo i nadamo se i budućoj plodnoj suradnji. Od mnogih posebno spominjemo i zahvaljujemo g. Davoru Sabljaku koji je dizajnirao stranicu te g. Krešimiru Šarčeviću i g. Josipu Vinkoviću koji su obavili veliki posao fotografiranja, snimanja i obrađivanja fotografija i videa naših kuća. Uz mnogu braću koja su doprinijela nastanku ove stranice, zahvaljujemo posebno ekipi koja je bila izravno zadužena za njezinu izradu: fra Branku Janjiću, fra Marku Neretljaku i fra Mirku Miškoviću.

Danas na Dan hrvatske glagoljice i obljetnicu tiskanja našega Prvotiska predajemo javnosti novu internet-stranicu Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša i nadamo se kako će ona postati mjestom našega i vašega susreta u „virtualnom svijetu“.

Franjevci trećoredci glagoljaši